Erdoğan resmen 'başkan'

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Meclis'te MHP ve AKP'liler tarafından ayakta karşılanırken, İyi Parti, HDP ve CHP'li vekiller ayağa kalkmadı.

Erdoğan resmen 'başkan'

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis’te yemin ederek, ‘yeni sistem’le birlikte konumunu güçlendirdiği görevine resmen başladı.

Erdoğan’ın yemin etmek için Meclis’e geldiği sırada; CHP, ‘İyi Parti’ ve HDP sıralarında oturan vekillerin ayağa kalkmaması dikkat çekti.

Erdoğan’ın ettiği yemin şöyle: “Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Yeminin ardından Genel Kurul salonunda AKP’li ve MHP’li vekiller Erdoğan’ı uzun süre ayakta alkışladı. CHP, ‘İyi Parti’ ve HDP’li vekiller  alkışa da katılmayarak Erdoğan’ı protesto etti.

‘BAŞKAN’ DEYİN

Erdoğan, yemin töreninin ardından yaptığı ilk açıklamada “Her şey gayet güzel oldu milletin önünde. İnşallah bundan sonraki daha güzel olur” dedi.

Gazetecilerin “Size nasıl hitap edelim? Cumhurbaşkanı mı? Başkan mı” sorusuna ise “Başkan diyebilirsiniz” diye yanıt verdi.

ANITKABİR ZİYARETİ

Erdoğan, Meclis’teki yeminin ardından Anıtkabir’e geldi. AKP’li cumhurbaşkanı burada Atatürk’ün mozolesine çelenk koyduktan sonra  Anıtkabir’de deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, Türkiye 24 Haziran’da iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre, seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, 27’nci dönem milletvekillerini de belirledi. 12. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 1. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Gelecek nesillerin bize emaneti olan Cumhuriyeti hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız.” dedi.

Törenin ardından Erdoğan, Beştepe’deki tören için Anıtkabir’den ayrıldı.

SARAY’DA KONUŞTU

AKP’li cumhurbaşkanı daha sonra Saray’da düzenlenen törende boy gösterdi. Saray’a top atışları ve Mehter marşları eşliğinden gelen Erdoğan buradaki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada, bizzat bulunarak veya ekranları başından bizleri takip ederek sevincimizi paylaşan herkesi selamlıyorum. Bizleri bugünlere eriştiren Rabbime sonsuz hamdüsenalar olsun. Rabbim, göğüsümüzü genişlet, hayır işlerimizi kolaylaştır. Halka hizmet için güzel bir yolculuğa hazırlanıyoruz. Ya Rab bizi kibirden, hasetten, haksızlıktan, adaletsizlikten uzak eyle. Bizi ailemizi, yol arkadaşlarımızı tuzaklardan koru. Sen ki her şeye gücü yetensin. Dileğimiz odur ki bu milleti bir kez daha zaferle müjdele. Kutlu yolculuğu ümmetimiz, milletimiz için hayırlara vesile et.

4 yıl sonra bir kez daha aynı duygularla amin diyorum. Rabbim nasip etti, milletimizin teveccühüyle bu göreve geldik. Cumhurbaşkanlığı makamına, yürütme organının tüm yetkileriyle geldik. Allah bizi milletimize mahçup etmesin.

40 yılı aşkın süredir siyasetin içindeyim. Siyaseti hep milletimize hizmet etmek için yaptık. Hamd olsun milletimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. 24 Haziran’da bir kez daha bizi seçti. 81 milyonun tamamının cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız.

Biz de Türkiye olarak, Türk milleti olarak bugün burada, yeni bir başlangıç yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, demokrasi arayışımızın yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Siyasi, sosyal ve ekonomik kaoslar nedeniyle ülkemize büyük bedeller ödeten sistemi geride bırakıyoruz. Bundan sonra milletin yetki verdiği ve hesap sorma hakkına sahip olduğu sistemi yasama ve yargı organlarıyla uyumlu bir şekilde yürüteceğiz.

Ülkemizi 3,5 kat büyütürken yaşadığımız sıkıntılar sistemin değişimini zorunlu hale getirmiştir. Türkiye kritik bir yol ayrımında milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir. Her mücadelede yanımızda olan 15 Temmuz Darbe Girişiminde istiklallerine ve istikballerine sahip çıkan milletime şükranlarımı sunuyorum. Bu tarihi reforma destek veren milletime teşekkür ediyorum.

Bugün burada 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyorum. Milletimizin bize sağladığı bu imkanı kullanarak güçlü devlet, güçlü meclis ve güçlü Türkiye için yol çıkıyoruz.”