Erdoğan soruyor: 12.000 km mesafeden buraya niye gelinir?

AKP lideri dün ve önceki gün doğru bulduğunu söylediği Suriye'ye yönelik saldırı için, "12.000 km mesafeden buraya niye gelinir?" diye sordu.

Erdoğan soruyor: 12.000 km mesafeden buraya niye gelinir?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Global Girişimcilik Kongresi’ne katıldı. Kongrede patronlara konuşan Cumhurbaşkanı, Suriye’ye ABD öncülüğünde düzenlenen ve Türkiye’nin de ilk saatlerde desteğini bildirdiği hava saldırılarına ilişkin “12.000 km mesafeden buraya niye gelinir? Öbür taraftan bakıyorsunuz Avrupa’dan buraya vurmak için niye gelinir?” diye sordu.

Erdoğan’ın konuşmalarından başlıklar şöyle:

“TİCARETTE OLMAYACAĞIZ”

Türk milletinin dünyada girişimcilik ruhu en güçlü toplumlardan biri olduğuna inanıyorum. Biz aynı zamanda maalesef her işimizi el yordamı ile yapma, her şeyi sıfırdan inşa etme alışkanlığı olan da bir milletiz. Her konuda olduğu gibi girişimcilik hususunda da çok ciddi bir birikim var. Bu birikimi değerlendirmeyi öğrenmek mecburiyetindeyiz. Ben bu kongrenin bir milat olacağına inanıyorum.

Biz, ufuk açtık ama girişimcilik ruhunu verdiğimiz girişimcilerimizi teşvik ettiğimiz, onlara adımı attırdığımız 5 tane girişimcimizi bir araya getirmek suretiyle onlar yaptı. Biz göreve geldiğimiz de biz devlet olarak tüccarlık yapmayacağız artık ticaretin içerisinde olmayacağız. Bu alanı tamamıyla girişimcilerimize bırakıp, onlar vasıtasıyla büyümeyi sürdüreceğiz. Yüzde 7.4’lük büyüme ile G20’de birinci sırada, OECD’de ikinci sırada yer aldık. Türkiye’nin büyüme başarısı daha da iyi anlaşılacaktır.

Kamu ve özel sektör yatırımların tutarı ilk defa 1 trilyon lirayı aşacak. Bu da 4 katlık bir artışa denk geliyor. Bu nereden nereye göstermesi bakımından çok önemli. Bugün Türkiye GSMH bakımından dünyanın 17. sırasında yer alan büyük bir ekonomi. Burada güven ve istikrar var.

NÜFUS SORUNU: YAŞLANACAĞIZ

Genç ve dinamik nüfusa ihtiyacımız var. Bu nüfusa sahip olmazsak yaşlanacağız. Yaşlı bir nüfusla da bir yere varmak mümkün değil. Her şeyin temelinde insan yatıyor. İnsan varsa emek, sermaye, yatırım var. Diğerleri insanın türevi. İnsanın türevi olduğuna göre yatırımı öncelikle insana yapmamız lazım. Genç nüfusa Türkiye’nin ihtiyacı var. İnsandan çekinmeyelim. Bu girişimciliğin ruhunda da insan var. Girişimci insanlara ihtiyacımız var. El ele verip yetiştirmek zorundayız.

TEŞVİK KIYAKLARI: DEVAMI VAR

Önce yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili sonrasında da stratejik yatırımlar ile ilgili önemli adımlar attık. İlk etapta toplam yatırım tuttarı 135 milyar lirayı bulan 23 projeye teşvik belgelerini verdik. İhracata 6 milyar lira katkı sağlayacak. Aynı zamanda 34.000 doğrudan 134.000 de dolaylı bir istihdam çıkaracaktır. Bu teşviklerin iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu düzenlemeler ile şirket kuruluşundan banka ipoteklerine kadar birçok kolaylıklar sağladık. Devamı var, tamamlandığında da hayata geçireceğiz.

KUR BASKISI: ALTINLA BORÇLANALIM

IMF’ye borçlanma altınla olsun. Dolarla sürekli kur baskısı var. Devletleri ve milletleri bizim kur baskısından kurtarmamız lazım. Altın, bir tarih boyunca hiçbir zaman bir baskı unsuru olmamıştır. Bazı emperyal ülkeler Afrika’nın topraklarındaki altınları ne yaptılar? Gittiler topladılar. Dolara bir faydası oldu mu?

‘BOP’ SERÜVENİ: KİTABIMIZ OLUŞUYOR

Sayın Trump da ifade etti. Trilyonlar konuştu. Ta eski Bush, baba Bush değil, oğul Bush. Göreve geldiğimde Amerika’nın başı oydu. İlk Irak’ı onunla vurdular. Oradan daha sonra Obama, aynı şekilde devam. Bir çok şeyleri yine konuştuk. Bu noktada epeyce tecrübe edindik, hakikaten kitabımız oluşuyor. İnşallah bu iş bittiğinde bunları kaleme alacağız. Gerçekleri daha çok ortaya koyacağız. Tecrübe edilmiş olarak ortaya koyacağız. İstiyoruz ki dünya bunları girişimci ruhunda farklı şekilde yoğursun.

SURİYE’YE SALDIRILAR: 12.000 KM MESAFEDEN NİYE GELİNİR?

Avrupa’nın mülteci göçü karşısında yaşadığı panik ve insanlık dışı önlemleri unutamayız. Bizim 911 km sınırımız var. İlk vurdukları yer biz oluyoruz. Kimse bize sus diyemez. 12.000 km mesafeden buraya niye gelinir? Öbür taraftan bakıyorsunuz Avrupa’dan buraya vurmak için niye gelinir? Bunların hepsi düşündürücü. Kimseyi zalimlerin insafına, denizlerde boğulmaya terk etmeden herkese kapılarımızı açtık. Bu insani tutumumuzdan asla taviz vermedik. Bununla kalmadık, ülkemize gelen mültecilerin sebebi olan, tehditlerin kaynağı durumundaki terör örgütlerinin üzerine de kararlılıkla gittik.

http://gazetemanifesto.com/2018/04/16/bekir-bozdag-acikladi-turkiye-abd-ile-ayni-hedefe-kosan-bir-ulke/