Erdoğan: Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanabilir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanabileceğini söyledi.

Erdoğan: Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanabilir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Temmuz’da yemin ederek resmen göreve başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyaretlerini Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaptı.

Erdoğan, Azerbaycan ve KKTC seyahatleri sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Bir ikinci başkan yardımcısı atama durumum olabilir”

Erdoğan, “Şu anda bir başkan yardımcısı olarak atadık, ama ileride bir ikinci başkan yardımcısı atama durumum da olabilir. Bir mesafe alalım, nerede bir aksama oluyor olmuyor bakarız. İlerde durumu değerlendirir, gerekli görürsek gerekli adımı atarız” dedi.

“Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabilir”

Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanıp bağlanmayacağı şeklindeki bir soruya Erdoğan, “Bağlanabilir, hiçbir manisi yok. Dikkat ederseniz, Hulusi Akar Paşa’yı bakan olarak açıkladık. Aynı anda da Genelkurmay Başkanı’nı, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı ve Genelkurmay İkinci Başkanı’nı atadık. Çünkü Silahlı Kuvvetler boşluk kabul etmez. Aslında devlet yönetiminde hiçbir yer boşluk kabul etmez. Nitekim ben aşağıda bakanlarımızı açıklamaya giderken, vekaleten olmaz dedik ve atamaları hemen yapalım diyerek, işi bitirdik” diye konuştu.

Berat Albayrak’ın ekonominin başına getirilmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi yönetiminin başına Berat Albayrak’ın getirilmesini de değerlendirdi.

“Berat Albayrak Bey’in finans sektörü ile hem pratikte hem de teoride geçmişi var” diye konuşan Erdoğan, “Böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip, toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum. Bu adımla birlikte hazine ve maliye bakanlığı, devlete finans temininde çok daha güçlü bir kaynak oluşturacak” ifadelerini kullandı.

Faiz ve kur

Mehmet Şimşek’in kabinede yer almamasına dönük yabancı basında çıkan eleştiriler için “Onların yaklaşımlarını umursamıyorum” diyen Erdoğan, faiz ve kurla ilgili önemli mesajlar verdi:

“Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız  değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır. ”

“HEPSİ BANA BAĞLI”

Erdoğan, “Kurullar, ofisler, bakanlar arasında bir yetki karmaşası olur mu?” sorusunu ise şu sözlerle yanıtladı:

Yok olmaz, o konuda hiçbir endişem yok. Kurullar ve kurumların hepsi bana bağlı. Ama tüm bu kurum ve kurullarda birer tane vekilim var. Ne demek o? Benim vekilim o kurum ve kurulları benim katılmadığım zaman benim adıma yönetecek. O bize arkadaşlarla yaptığı çalışmalardan bilgi sunacak. Zaten her gün çalışan kurul değil. İcabında haftada bir gün iki gün gelecekler. Ama başkan sürekli Ankara’da olacak. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Kurulların ilgi alanları daha çok bakanlıklarla paralel veya paralellik arz eden konular olacak. Mesela Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, bunun hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilişkisi var, hem de İçişleri Bakanlığı ile. Ayrıca bir de ofisler var. Örneğin Finans Ofisi. Görevi dünyadan para bulacak, yani icrai bir yanı da var. Direk olarak Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışacak. Dünyadaki para üreten yerlerle ilişki kurarak Türkiye’ye para getirme gayreti içinde olacak.