Erdoğan Fransa'da: Füze sistemi anlaşması imzalandı

Fransa’ya bir ziyaret gerçekleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, başta IŞİD ve PKK olmak üzere terör örgütlerine karşı Türkiye ile ortak mücadele edeceklerini söyledi. FÜZE ANLAŞMASI İMZALANDI Erdoğan’ın Paris’te gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi... View Article

Erdoğan Fransa'da: Füze sistemi anlaşması imzalandı

Fransa’ya bir ziyaret gerçekleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, başta IŞİD ve PKK olmak üzere terör örgütlerine karşı Türkiye ile ortak mücadele edeceklerini söyledi.

FÜZE ANLAŞMASI İMZALANDI

Erdoğan’ın Paris’te gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi için Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Eurosam’dan yapılan açıklamaya göre Erdoğan’ın Fransa ziyaretinde imzalanan anlaşma, konsorsiyumun Aselsan ve Roketsan ile ortak çalışma yürütmesini öngörüyor. Konsorsiyum, İtalya-Fransa-Türkiye’nin dâhil olduğu hava savunma sisteminin 2020’lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu. Sistem hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılacak.

Macron: Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor

Düzenlenen ortak basın toplantısında ilk konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, şunları ifade etti:

“Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içindeyim. Türkiye ile terörle mücadelede örnek teşkil eden iyi bir işbirliğimiz var. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Bunu kuvvetlendirilmiş ortalıklar çerçevesinde yapacağız. Füze savunma anlaşması imzaladık. Uçak anlaşması konusunda imzaladığımız anlaşma da önemli bir açıklama. Sinop Nükleer Santrali konusunda da görüştük. Ortadoğu’yu konuştuk. Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı.

IŞİD sonrası Suriye’de barış ve istikrar sağlanmalı. Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz. Türkiye-AB ilişkilerine de değindik. Türkiye Avrupa Konseyi kapsamında kalmalı. Türkiye-AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli. Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor.”

Erdoğan: Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok

Macron’un ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ziyaretimizde 500 yılı aşkın mazisi olan dostluğumuzun bugün çok daha farklı bir şekilde güçlenerek devam ettiğini görüyorum. Görüşmelerde Türkiye-Fransa ilişkilerini bölgesel ilişkileri, uluslararası camiadaki gelişmeleri ele alma fırsatını bulduk.

Türkiye-AB süreci içinde ne yazık ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen ülke. Fransa AB’nin önemli bir ayağını oluşturuyor. Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok. AB bize gerekçe de sunamıyor. İlk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, fasılların sayısı 35’e çıktı. Daha sonra farklı yaklaşımla faslın kapatılması noktasına gelince olmadı. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Bizi belki de bir karara doğru sürükleyecektir. Ne olur artık bizi de alıverin diyecek halimiz de yok.

İsrail-Filistin ilişkilerini de görüştük. Güçlü olmak haklılık sebebi değildir. Kudüs, Filistin konusunda atılabilecek adımlarda Fransa ile yakın istişare içinde olacağız. Diyaloğumuz Suriye konusunda da kararlı şekilde devam edecek.”

Erdoğan ayrıca, “Sayın cumhurbaşkanı bana bazı isimler verdi. Adalet bakanımızdan onlarla ilgili bilgileri temin ederek kendilerine göndereceğim” ifadesini de kullandı.