Erdoğan'dan beklenen TÜBİTAK atamaları: Damat, patron, yandaş yazar...

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK'ın yeni yönetimine damadının kardeşini, Yeni Şafak yazarını, oy alamadan rektör olan bir ismi ve bir patronu atadı.

Erdoğan'dan beklenen TÜBİTAK atamaları: Damat, patron, yandaş yazar...

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 703 sayılı KHK ile görevlerine son verilen TÜBİTAK bilim kurulu üyelerinin yerine yeni isimler atadı. Kurumun yeni yönetiminde Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın kardeşi Haluk Bayraktar, Yeni Şafak yazarı AKP’li Aydın Ünal ve Arçelik yöneticisi Şeref Oğuzhan da yer buldu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, TÜBİTAK’ın ilk yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mehmed Özkan, Prof Dr. Metin Orhan, Mehmet İhsan Taşer, Lütfü Haluk Bayraktar, Cemal Şeref Oğuzhan Öztürk ve Aydın Ünal’dan oluştu.

İŞTE O İSİMLER

TÜBİTAK’ın yönetim kurulu başkanı mevcut başkan Prof. Dr. Hasan Mandal oldu. Yaklaşık 8 ay önce TÜBİTAK Başkanı olarak göreve başlayan Mandal, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu üyesi. Daha önce Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkan vekili olarak da görev yapan Mandal, bir dönem Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini de üstlendi. Mandal’ın YÖK üyeliği ise devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, daha önce TÜBİTAK, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Türkiye Bilimler Akademisi’nde (TÜBA) çeşitli görevlerde bulundu. Erdoğan’ın 12 Kasım 2016’da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, seçimlerde oyların yüzde 86’sını alan Prof. Dr Gülay Barbarosoğlu yerine seçimlere katılmamasına rağmen atadığı Mehmed Özkan’ın, Akıllı Robotlar ve Robotik Cerrahi ve Biyomedikal Elektronik alanlarında uzmanlığı bulunuyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan, “Sağlık Ar-Ge’si” konusunda uzman ve çok sayıda araştırması olduğu belirtilen patent sahibi bir isim.

Mehmet İhsan Taşer Medyasoft Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği’nden mezun olan Taşer, halen TÜBİTAK’a bağlı TÜBİMER İtiraz Kurulu Üyesi olarak görevine devam ediyor. Taşer, daha önce AKP’nin patron örgütü MUSIAD Bilisim Sektor Kurulu Baskanı olarak da görev yaptı.

İHA üreten ve Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın Teknik Müdür olduğu BAYKAR’ın genel müdürü Lütfü Haluk Bayraktar da TÜBİTAK yöneticisi oldu. ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu olan Bayraktar, Columbia Üniversitesi’nden Finans Mühendisliği alanında yüksek lisans sahibi.

Arçelik Üretim ve Teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Şeref Oğuzhan Öztürk, aynı zamanda TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Çalışma Grubu Başkanı. Öztürk’ün Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İleri Üretim Sistemleri Çalışma Grubu Üyesi ve metal patrolarının örgütü Metal Eşya Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) Yönetim Kurulu Üyesi gibi görevleri de bulunuyor.

TÜBİTAK Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Aydın Ünal, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Öğretmenliği bölümünde okudu. Halen Yeni Şafak’ta yazar olan Aydın Ünal, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerinde bulundu, TBMM’nin 25 ve 26’ncı dönemlerinde AKP’den Ankara milletvekilliği yaptı.

İşte Resmi Gazete yayımlanan karar metni: