Emniyetten kayıp gazeteci Kaşıkçı hakkında açıklama

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili ve ajansların iddialarına dair Emniyet'ten de bir bilgilendirme yapıldı.

Emniyetten kayıp gazeteci Kaşıkçı hakkında açıklama

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili ve ajansların iddialarına dair Emniyet’ten de bir bilgilendirme yapıldı.

Akşam saatlerinde, Reuters‘ın bir Türk yetkiliye dayandırarak verdiği haberde Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürüldüğüne ilişkin iddiaların ardından Emniyet yetkililerinden de bir bilgilendirme geldi.

Reuters, bir Türk yetkilinin, ”Türk polisinin ilk değerlendirmesi, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu içinde öldürüldüğü yönünde. Biz cinayetin önceden planlandığına ve cesedin sonradan konsolosluktan çıkarıldığına inanıyoruz” dediğini iddia etmişti.

AA‘nın Emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim’de evlilik işlemleri için gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’ndan bir daha çıkmadı. Ayrıca,
aynı gün bir kısmı Suudi yetkili 15 Suudi’nin 2 uçakla İstanbul’a geldikleri, Kaşıkçı ile aynı saatlerde konsoloslukta bulundukları ve geldikleri ülkelere geri döndükleri belirlendi.

Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, evlilik işlemleri için 2 Ekim Salı saat 13.12’de Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki randevusuna giden Cemal Kaşıkçı’nın (Jamal Ahmid H. Khashoggi) Başkonsolosluktan bir daha çıkmadığı tespit edildi.

Bir kısmı Suudi yetkili olan 15 Suudi vatandaşının, 2 uçakla İstanbul’a gelip aynı saatlerde Başkonsoloslukta bulundukları ve daha sonra ayrılarak geldikleri ülkelere döndükleri de belirlendi.

İddialara dair soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla bu çerçevede yürütüldüğünü açıklayan Emniyet yetkilileri, Kaşıkçı’nın Başkonsolosluğa girdiği saatle, nişanlısının kendisinden haber alamadığını bildirdiği süre zarfında Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna yapılan tüm giriş çıkışların incelendiğini ifade ettiler.

Bilgilendirmenin ajanslardaki iddialara istinaden yapıldığı öğrenildi.

Reuters’in iddialarının ardından Washington Post Gazetesi Editörü Direktörü Fred Hiatt, “Cemal’in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir.” ifadesini kullanmış ve Kaşıkçı’nın cesur bir gazeteci olduğunu belirterek “Halen öyle olduğunu umut ediyoruz. Ülkesinin aşkıyla, insan onuru ve özgürlüğüne olan derin inancıyla yazıyor. Ülkesinde, Ortadoğu’da ve dünyada ona saygı duyuluyordu. Onun yazılarını yayınlamakta büyük gurur duyuyorduk.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Connecticut Eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy ise sosyal medya hesabından “Suudların ABD’de yaşayan birini hileyle konsolosluklarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalıdır.” paylaşımında bulunmuştu.

Daha önce de bir paylaşımda bulunan Murphy, “Suudi Arabistan, Washington Post Gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı’ya ne olduğuna dair derhal açıklama yapmalıdır.” ifadesini kullanmıştı.