Emniyet, 10 Ekim katliamının planlayıcısını takip edip gözaltına almamış!

İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararı olmasına rağmen aynı dönem Yunus Durmaz’ı teknik takibe alan Antep Emniyeti’nin Durmaz’ı gözaltına almadığı ortaya çıktı

Emniyet, 10 Ekim katliamının planlayıcısını takip edip gözaltına almamış!

10 Ekim katliamının 9’uncu tur duruşmaları 12-13 Haziran tarihinde Ankara’da görülecek. Başka dava dosyalarından delil arayışlarını sürdüren avukatlar katliamın planlayıcısı Yunus Durmaz hakkında yeni bir bilgiye ulaştı. İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararı olmasına rağmen aynı dönem Yunus Durmaz’ı teknik takibe alan Antep Emniyeti’nin Durmaz’ı gözaltına almadığı ortaya çıktı.

Deliller avukatların çabalarıyla ortaya çıktı

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda IŞİD’in düzenlediği katliamın 9’uncu tur duruşmaları 12-13 Haziran tarihlerinde Ankara Adliyesi’nde görülecek. Duruşma öncesi “10 Ekim Katliamı Avukat Komisyonu” Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Önceki duruşmalara dair bilgiler veren avukatlar katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasının engellendiğini belirterek davanın bir an önce bitirilmesi için uğraştıklarını anlattılar. 10 Ekim katliamında soruşturmanın tüm delilleri içeren bir şekilde yürütülmediğini, dava sürecinde ise avukatların çabalarıyla birçok delilin ortaya çıktığını belirten avukat İlke Işık dava dosyalarından tespit ettikleri bilgileri paylaştı.

Emniyet Müdürlüğü yakalama işlemi yapmamış

Avukatlar Suruç ve 10 Ekim Ankara Gar saldırısının planlayıcısı olarak bilinen Antep Emiri Yunus Durmaz’la ilgili İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nden bir bilgiye ulaştı. Daha sonradan ismi İstanbul 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi olan 16’ncı Ağır Ceza bir dava kapsamında 11 Kasım 2013’te Durmaz hakkında yakalama kararı çıkardı. Bu tarihte Yunus Durmaz’ı teknik takibe alan ve izleyen Antep Emniyet Müdürlüğü yakalama işlemi yapmadı. Diyarbakır HDP mitingi saldırısı ve Suruç katliamlarının ardından Eylül 2015’te Yunus Durmaz’ı tekrar gözaltına almaya çalışan Antep Emniyeti, Durmaz ve arkadaşlarını bulamadı. Bu süreçte 10 Ekim katliamını organize eden Durmaz’ın 19 Mayıs 2016 tarihinde polisin düzenlediği operasyon sırasında kendini patlatarak öldüğü öne sürülmüştü.

‘Antep Emniyeti ağır bir suç işlemiş durumdadır’

Mahkeme kararını işleme koymayıp Durmaz’ı teknik takibe almalarına rağmen herhangi bir gözaltı işlemi yapmayan Antep Emniyet Müdürlüğü’nün sorumluluğunu hatırlatan Işık, şunları söyledi:

“Antep Emniyeti kendi yaptığı soruşturmada yakalamadığı gibi İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararını da yerine getirmediği için ağır bir suç işlemiş durumdadır. Yunus Durmaz bu katliamın planlayıcısıdır. Durmaz, 2013’ün sonunda yakalansaydı bu katliam olmayacaktı.”

‘Başsavcılık soruşturmada delillere engel olmak istemiştir’

10 Ekim katliamının soruşturma aşamasında savcıların alana 2.5 saat sonra geldiğini ve hiçbir taleplerini kabul etmediğini hatırlatan Avukat Nuray Özdoğan, baz istasyonundaki verilerin dahi dosyaya 3 ay sonra girdiğini hatırlattı. 9’uncu tur duruşmaları öncesi avukatlar soruşturmayı yürüten tüm savcılar hakkında suç duyurusunda bulunacak. Hiçbir kamu görevlisi hakkında soruşturma açılmadığını ve yargılanmadıklarını söyleyen Özdoğan, şunları söyledi:

“Bu soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ne yazık ki delillere engel olmak istemiştir. İğneyle kuyu kazılan bilgileri avukatların çabalarıyla ortaya çıkmıştır. Örneğin katliama ilişkin Devlet Denetleme Kurulu raporu dosyaya girmişken şimdi ortada yok. Savcılık bununla ilgilenmemiş.”