El sıkışmayı reddeden Müslüman çifte vatandaşlık verilmedi

İsviçre'nin Lozan kentinde görevlilerle el sıkışmayı reddeden Müslüman çiftin vatandaşlık başvurusu askıya alındı.

El sıkışmayı reddeden Müslüman çifte vatandaşlık verilmedi

İsviçre’nin Lozan kentinde Müslüman bir çift, karşı cinsle el sıkışmayı reddettikleri gerekçesiyle İsviçre vatandaşlığına kabul edilmedi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, çiftin belediyede çalışan karşı cinsten görevlilerle el sıkışmak istemediği belirtildi. Lozan Belediye Başkanı Gregoire Junod çiftin bu davranışın “cinsiyet eşitliğine karşı bir saygısızlık” olduğunu ve bu sebeple vatandaşlık başvurularını kabul etmediklerini söyledi.

Söz konusu çiftin ayrıca mülakat sırasında karşı cinsten görevlilerin sordukları sorulara çekinerek cevap verdikleri ifade edildi.

Müslüman çiftin uyruğu konusunda bilgi verilmezken, kendilerinin İsviçre vatandaşlığı için belediye komisyonu tarafından birkaç ay önce ön mülakata alındığı ve geçtiğimiz cuma günü için de vatandaşlık için gerekli şartları yerine getirmediklerinin bildirildiği açıklandı.

Gregoire Junod verdiği demeçte “Vaud Kantonu yasalarınca inanç özgürlüğü ve dini inanışların kutsal sayıldığını ancak dini ibadetlerin yasaların dışına çıkamayacağı”nın altını çizdi.

Çifti mülakata alan komisyonda görevli üç kişiden biri olan Belediye Başkanı Yardımcısı Pierre-Antoine Hildbrand, söz konusu karardan dolayı oldukça memnun olduğunu belirtti. Hildbrand “Anayasa ve kadın ile erkek arasındaki eşitlik bağnazlığa üstün gelmiştir” diye konuştu.