Ekonomideki büyüme rakamı neye işaret?

Ekonomik büyüme rakamları iktidara geldiği günden bugüne AKP için her zaman kullanışlı bir araç olmuştur.

Ekonomideki büyüme rakamı neye işaret?

Tartışmalı istatistikleri ile bilinen TÜİK, Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdüğünü açıkladı.

Ekonomik büyüme rakamları iktidara geldiği günden bugüne AKP için her zaman kullanışlı bir araç olmuştur. Peki bugün açıklanan büyüme rakamı aslında ne anlatıyor?

Harcama artışı refah göstergesi mi?

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek büyüme rakamlarını iç talep kaynaklı refah artışı olarak nitelendirdi.

TÜİK raporuna göre büyüme rakamlarına en büyük desteğin %11 ile hane halkı harcamasında olduğu görülüyor. Ancak hane halkı harcamasındaki artış büyüme ile birlikte enflasyonun yükselmesini de tetikliyor. Daha önceki büyüme rakamlarında da benzer bir tablo karşımıza çıkmıştı. Bu nedenle hane halkı harcamasındaki artışın refah nedeni olarak değil, enflasyon artışının bir işareti ve sonucu olarak görmek daha doğru olacaktır.

Bununla birlikte cari açıktaki 1 milyar 706 milyon dolarlık artış da aynı şekilde ekonominin iyiye gitmediğine dair bir diğer işaret olarak görülüyor.

Enflasyon göstergeleri ve cari açıktaki artış, ekonomik büyüme rakamlarının da önüne geçmiş görünüyor. TÜİK’in açıklamasının ardından Türk Lirası gün içerisinde en çok değer kaybeden para birimi oldu.