Dolar 5.33 TL, yandaş Sabah bu manşeti atmıştı

AKP yayını Sabah Gazetesi'nin dolar ile ilgili referandum öncesi yaptığı haberi, doların 5.30 TL'u aşması sonrası gündem oldu.

Dolar 5.33 TL, yandaş Sabah bu manşeti atmıştı

Dolar/TL kuru hemen her gün yeni bir rekor kırarak Türkiye ekonomisinin hızla çöküşe gidişinin işaretlerini verirken, AKP’nin yayın organı Sabah‘ın henüz geçen yıl yayınladığı bir haberi yeniden hatırlandı.

Yandaş gazete, geçtiğimiz yıl henüz şaibeli 16 Nisan referandumu yapılmadan önce, doların 3.70 TL seyrinde olduğu Şubat ayında yaptığı haberinde “Referandumdan sonra… Dolar 3 liraya inecek!” iddiasında bulunmuştu. Yandaş gazete, AKP’nin de hem referandum öncesi hem de 24 Haziran seçimleri öncesi vaatlerinden biri olan “doların düşüşü”nü BlueBay Varlık Yönetimi isimli şirketin Ülke Stratejisti Timothy Ash’in AA’ya yaptığı açıklamaya dayandırmıştı.

Ash o dönemki açıklamasında, referandum sonrasında “politik istikrar”ın devam etmesi, bir başka deyişle AKP iktidarının sürmesi durumunda dolar/TL’nin 3 seviyelerine doğru gerileyebileceğini öne sürmüştü. TL’nin kısa vadede sonraki haftalarda değer kazanabileceğini ancak daha sonra değer kaybı görülebileceğini belirten Ash, “Referandum sonrası piyasa yanlısı bir sonuç olursa TL tekrar güçlenebilir.” demişti. Ash’in şart koştuğu olasılık gerçekleşti ve AKP referandumdan sonra da 24 Haziran’dan sonra da cumhuriyet tarihinin en piyasacı politikalarını uygulayarak iktidarını sürdürdü. Ancak dolar, Sabah’ın manşetinin aksine TL karşısında neredeyse 3’te 1 oranında daha değer kazandı.