DİSK-AR: Gerçek işsiz sayısı 6 milyon 327 bin kişi

DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması ile SGK'nın açıkladığı sigortalı verilerini karşılıklı değerlendirmesi ile “gerçek işsiz sayısının 6 milyon 327 bin kişi olduğuna” dikkat çekti

DİSK-AR: Gerçek işsiz sayısı 6 milyon 327 bin kişi

DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması ile SGK’nın açıkladığı sigortalı verilerini karşılıklı değerlendirmesi ile “gerçek işsiz sayısının 6 milyon 327 bin kişi olduğuna” dikkat çekti.

“Enflasyonu kur, petrol ve kırmızı et yükseltti”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açıkladığı sigortalı verilerini karşılıklı değerlendirmesi ile “gerçek işsiz sayısının 6 milyon 327 bin kişi olduğuna” dikkat çekti.

DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada, “TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.8 puan azalarak yüzde 10.6 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlikte ise ümitsiz olanların sayısı 668 bin olarak açıklanırken, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı ise bir milyon 654 bin olarak hesaplandı” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18,6”

“TÜİK verilerine göre dar tanımlı (standart) işsizlik oranı yüzde 10.6, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 18.6 olarak gerçekleşti. Kasım 2017 verilerine göre geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon 327 bin, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 18.6 olarak hesaplandı. Genç işsizliği yüzde 19 olarak gerçekleşti. Ne eğitim ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 22.8 olarak açıklandı. Yükseköğrenim işsizliği yüzde 11.4 olarak açıklandı.