Direnişe geçen 3. havalimanı işçileri Manifesto'ya konuştu: Bu eylem bir birikimin sonucu

İstanbul'daki 3. havalimanı inşaatında işçiler insanlık dışı çalışma şartlarına karşı direnişe geçti. İşçiler, eyleme ilişkin Manifesto'ya açıklamalarda bulundu.

Direnişe geçen 3. havalimanı işçileri Manifesto'ya konuştu: Bu eylem bir birikimin sonucu

İstanbul’daki 3. Havalimanı inşaatında çalışan yüzlerce işçi kötü çalışma koşulları sebebiyle bu sabah kitlesel eylem başlattı.

Havalimanı şantiyesinde Manifesto‘nun ulaştığı İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçilerden biri, eyleme başlama nedenlerine ilişkin servislerin düzgün çalıştırılmıyor olmasından bahsederken, yaşanan sorunların bununla sınırlı olmadığını kaydederek eylemin bir birikimin sonucu olduğuna vurgu yaptı.

ÇALIŞMAYAN SERVİSLER, YEVMİYEYLE TEHDİTLER…

Dün gece patronlar gelecek diye mesaiye bırakıldıklarını belirten İYİ-SEN üyesi işçi, “Saat 21.00’a kadar çalıştık. Fena bir yağmur vardı burada, Yağmurun altında bizi burada beklettiler. Servisler geç geldi.” dedi.

Uzayıp giden yemek kuyruklarının da kendilerini kızdıran bir başka neden olduğuna dikkat çeken işçi, “Saat 11.30-12.30 arası yemek paydosuna çıkıyoruz. Saat 12.45 civarlarından ancak yemek alıp oturabiliyoruz. Tuvalete gitmemize bile fırsat kalmıyor.” dedi.

Şu an birkaç kişiyle görüşme sağlandığını ancak görüşenlerin sorunları çözebilecek seviyede yetkili kişiler olmadıklarını dile getiren işçi “Bize ‘Hangi firmanın geç geldiğini söyleyin ceza keselim’ deniliyor. Biz de diyoruz ki, ‘Bu ceza kesmekle alakalı bir şey değil. Orada servisler var şöför yok ya da şöförler var servis yok. Biz bunu istemiyoruz. Yağmurun altında ıslanıp hasta oluyoruz. Hasta olduğumuz zaman da bizden rapor istiyorlar. Onun da en az 3 günlük rapor olmasını şart koşuyorlar. Yoksa yevmiyelerimizi kesmekle tehdit ediyorlar.” dedi.

“EYLEMİ BİTİRİN DEDİ, MEGAFONUN ELEKTRİĞİNİ KESTİK”

Eylem devam ederken yönetimden birinin megafonla uzaktan sesini duyurmaya çalıştığını, ancak oturduğu yerden konuşup eylemin bitirilmesini isteyerek “Sorununuz en geç 1 hafta içinde çözülecek” dediğini aktaran işçi, “Yanımıza gelmedi. Biz de megafonun elektriğini kestik” dedi.

“KOĞUŞLARDA TAHTAKURULARI VAR, YAĞMURDA SERVİS BEKLEMEKTEN ÇILDIRDI İNSANLAR”

Bir başka işçi de şantiyede yaşanan kötü çalışma koşullarını ve eyleme götüren noktayı şu sözlerle anlattı:

“Sabah yağmur yağıyordu. Burada 30 bin işçi var, servis araçları yetmiyor. Servis aracı beklerken yağmur yemekten çıldırdı insanlar. Bütün koğuşlarda tahtakuruları var. Yemekler az verilmeye başlandı. Millet yarı doyuyor yarı doymuyor. Biraz da birikim.”

“HER GÜN İKİ TANE ÖLÜ ÇIKIYOR”

Evrensel’de yer alan habere göre de bir işçi, “Odalarımız tahtakurusu, pire dolu. Her gün iki tane ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var” ifadelerini kullandı.