Direnen inşaat işçisinden mesaj var: Tüm işçileri sendikalı olmaya çağırıyorum

Direnen inşaat işçisinden mesaj var: Tüm işçileri sendikalı olmaya çağırıyorum.

Direnen inşaat işçisinden mesaj var: Tüm işçileri sendikalı olmaya çağırıyorum

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde İstanbul Zeytinburnu’nda Büyükyalı, Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığında, Emlak Konut güvencesiyle inşaatı devam eden Büyükyalı konut şantiyesinde çalışan inşaat işçileri olarak kötü çalışma, beslenme ve barınma koşullarını protesto etmek için bir eylem düzenlemiş ve eylem kazanımla sonuçlanmıştı.

Gazete Manifesto olarak, eylemi organize eden İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İyi-Sen) üyesi inşaat işçisi Ömer N.’ye sorularımızı yönelterek, hem gerçekleştirilen eylem hem de inşaat işçisinin güncel sorunları hakkında bilgi aldık.

Geçtiğimiz günlerde şantiyenizde bir eylem gerçekleşti. Ben eylemi sormadan önce siz ne zamandan beri bu şantiyede çalışıyorsunuz ?

Yaklaşık 3 aydır Büyükyalı şantiyesinde çalışıyorum.

Şantiyede çalışma koşullarınız nasıl ?

Barınma ve yemekler çok kötü. Kaldığımız koğuşlara giderken bile çok zorluk yaşıyoruz. Yan yana sıra olarak geçiyoruz koğuşlara. Çalışma saatleri de her hafta keyfi bir şekilde 15’er dakika uzatıyorlar. Maaşlarda geç ödeniyor. Sigorta primlerimiz asgari ücretten yatırılıyor. Yemekler kötü saatlerce bu kötü yemeği almak için bile öğle arası bitene kadar sırada bekliyoruz.

Eylemi gerçekleştirme sebebiniz neydi ?

Az önce bahsettiğim sebepler bardağı doldurmuştu. Bugün çalışma saatleri tekrar uzatılınca ve yemeklerde çok kötü çıkınca eylem yaptık.

Eylemden sonra firma yetkilileri sizlerin taleplerini kabul etti mi ?

Firma yetkilisi eylem yaptığımız alana geldi. Bizde bu yemekleri yiyoruz dedi. Bizlerde yemekhane bölümüne firma yetkilisini götürdük sadece tabldotun kirliliğini gösterdik bırak yemeği bu tabldota ekmeğini sürer misiniz dedik. Bunun üzerine firma yetkilisi bize hak verdi ama sorumluluğu yemek şirketine kesmeye başladı. Sonra Pazartesiye kadar düzene sokacağız sizlerle bir toplantı yapacağız dedi. Düzeltmezse tekrar eylem yapın isterseniz söz veriyorum dedi. Bu akşamda gözümüzü boyamak için firma yetkilileri mangal yapıp tatlılar getirdi. Ama bunlar göz boyama biz hakkımız olanı istiyoruz. Bu hakkı da mücadele ederek alabiliriz.

Birçok şantiyede kötü çalışma koşulları iş cinayetleri yaygın sizce bu problemlerden inşaat işçisi nasıl kurtulacak?

Bu sıkıntılar kaderimizmiş gibi her şantiyede önümüze çıkıyor. Eskiden sorunlarımızı dile getirmeye bile çekinirdik ama uzun zaman önce inşaat ve yapı işçileri sendikası ile tanıştım. Haklarımız işçilerin birlikte mücadele ederse kazanımlarının ne olacağını sendikadan öğrendim. Şimdi sorun yaşadım mı korkamadan dile getiriyor işçi arkadaşlarımızla birlik olup mücadele ediyoruz.

Daha önce çalıştığınız şantiyelerde de eylem yaptınız mı ?

Halkla teme park şantiyesinde benzer sorun yaşamıştık orada da eylem yapıp koşullarımızı düzeltmiştik ayrıca sendikanın ilk grevi olan fikirtepe’de fortis Sinanlı şantiyesinde ücretlerimiz için grev başlattık. Grevden önce muhattap bulamıyorduk ama sendika ile greve başlayınca yarım günde tüm sorunlarımız çözüldü.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Bizim şantiyemizde işçi arkadaşlarımızla çalışmalarımız devam edecek birlik olursak bu sorunları çözeriz. Tüm işçileri birlik olmaya sendikalı olmaya çağırıyorum.