Devrimci müzisyen Victor Jara'nın katillerine 45 yıl sonra hapis cezası

Şili’nin devrimci halk müzisyeni Victor Jara’nın askeri darbenin ardından gözaltına alınarak öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı

Devrimci müzisyen Victor Jara'nın katillerine 45 yıl sonra hapis cezası

Şili’de devrimci müzisyen Victor Jara’nın askeri darbe sonrası işkenceyle katledilmesine dair davada eski askerlere 15 yıl hapis cezası verildi.

11 Eylül 1973’te Latin Amerika ülkesi Şili’de sosyalist Salvador Allende hükümetini devirmek için General Augusto Pinochet liderliğinde askeri darbe düzenlendi. Darbenin hemen ardından ilk gözaltına alınanlar arasında devrimci müzisyen Victor Jara da vardı. Jara, binlerce Şilili ile birlikte başkent Santiago’daki stadyuma götürülmüş ve burada işkence edilerek 16 Eylül’de öldürülmüştü. Aynı zamanda tiyatro yönetmeni ve üniversitede profesör olan Victor Jara öldürüldüğünde 40 yaşındaydı. Jara’yla birlikte öğrencileri, meslektaşı olan akademisyenler de gözaltına alınmıştı.

Ceza ise cinayetten 45 yıl sonra geldi. Evrensel‘in haberine göre, Hakim Miguel Vázquez, uzun süren soruşturma ve dava sürecinin ardından kararı açıklayarak 8 emekli askeri 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Jara’nın öldürüldüğü stadyumdan sağ kurtulanlar askerlerin Jara’nın ellerini parçaladıklarını  ve kötü şekilde dövüldüğünü söylemişti. Jara’nın günler sonra bir mezarlıkta bulunan bedeninde ise 44 kurşun yarası olduğu tespit edilmişti.

Eşi Joan Jara ve kızı Amanda Jara uzun yıllardır gerçek adaletin sağlanması için mücadele ediyor ve kampanya yürütüyorlardı. Jara’nın cenazesi, 2009 yılında yeniden otopsi yapılmak üzere mezarından çıkarılmıştı.

Pinochet’in 1990 yılına kadar süren askeri diktatörlüğü döneminde Şili’de en az 3 bin 300 kişi öldürüldü ve 28 bin kişiye işkence yapıldı.