Devasa Erdoğan heykeli 'güvenlik' nedeniyle kaldırıldı

Almanya'da meydanda görülen Erdoğan heykelini kimin diktiği belli olurken, "güvenliği garanti edilemeyen" heykel günler sonra kaldırıldı.

Devasa Erdoğan heykeli 'güvenlik' nedeniyle kaldırıldı

Almanya’da Wiesbaden kentinde meydana 4 metre yüksekliğinde Tayyip Erdoğan heykeli dikilmesinin kimlerce organize edildiği ortaya çıktı. Öte yandan heykel “güvenlik” gerekçesiyle kaldırıldı.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, heykel bir sanat festivali kapsamında Wiesbaden Kent Tiyatrosu tarafından dikildi. Tiyatro’nun Müdürü Uwe Eric Laufenberg, “Heykeli ifade özgürlüğünü vurgulamak ve Erdoğan hakkında tartışma başlatmak amacıyla diktik” dedi. Laufenberg, “Böyle aksiyonlar heryerde oluyor. Sanat olduğu gibi göstermek için vardır. Bunu anlamak her zaman kolay olmaz. Ancak demokrasilerde her türlü görüşe katlanmak gerekir” diye konuştu.

“GÜVENLİĞİ DAHA FAZLA GARANTİ EDİLEMEDİ”

Wiesbaden Belediyesi, günler sonra Erdoğan’ın heykelini kaldırttı. Gerekçe olarak heykelin güvenliğinin garanti edilemeyeceği belirtildi. Pazartesi günü dikilen heykel, gece yarısı itfaiyeye ait bir vinçle sökülerek meydandan uzaklaştırıldı.

Polis, Salı akşamı Erdoğan taraftarları ile karşıtlarının heykelin çevresinde tartıştıklarını belirtirken, gazetelerde Zabıta Müdürü Franz’ın “Sözlü atışmalar zamanla itiş kakışa dönüştü ve bıçaklı kişiler de görüldü” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Wiesbaden Belediyesi’nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada da “Büyükşehir Belediye Başkanı Sven Gerich ve Zabıta Müdürü Oliver Franz eyalet polis teşkilatıyla birlikte güvenliği daha fazla garanti edilemeyeceği için heykelin kaldırılmasını kararlaştırdı. Bu karar Belediye Meclisi görüşmelerinde varılan sonuçla örtüşmektedir” denildi.