Damat Berat Albayrak'tan ilk talimat geldi: Kesintiler başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kamuda tasarruf tedbirlerine gideceklerini açıklamasının ardından ilk adım geliyor...

Damat Berat Albayrak'tan ilk talimat geldi: Kesintiler başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kamuda tasarruf tedbirlerine gideceklerini açıklamasının ardından ilk adım geliyor. Belediyelere, önümüzdeki ay aktarılacak kaynak yüzde 30 oranında azaltılacak.

Seçim öncesinde yapılan yüklü harcamalar nedeniyle bazı kamu gelirlerinden vazgeçilmesi sonucu bütçede oluşan devasa açığın giderilmesi için kamuda tasarruflara gidileceği geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanmıştı.

İlk olarak belediyelere aktarılan kaynaktan 30 oranında azaltma yapılacak. Karayolları ve Devlet Su İşleri başta olmak üzere yatırımcı kurum ve kuruluşlara da ödeneklerde kısıntıya gidileceği belirtiliyor.

Bütçe açığı seçim harcamaları nedeniyle zirvede

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, bütçe açığı, özellikle seçim harcamalarının etkisiyle ilk 6 ayda 46.1 milyar lira, seçimlerin yapıldığı sadece haziran ayında da 25.6 milyar lirayla olağanüstü seviyeye çıktığı belirtiliyor.

Emeklilere verilecek yaklaşık 12 milyar liralık bayram ikramiyesinin bütçede ödeneğinin kalmaması nedeniyle hem borçlanmada hem de bütçe açığında ilave artışın söz konusu olacağı, bu harcama için de ilave tasarruf gerektiği aktarıldı.

Belediyeler sıkıntıda

Belediyelere yapılan yazılı bildirimde, önümüzdeki ay aktarılacak ödeneklerin yüzde 30 civarında azaltılacağı ifade edildi. Ödeneklerin düşecek olmasının, nakit sıkıntısı yaşayan, vadesi gelen borçlarını ödemekte güçlük çeken bir çok belediyede sıkıntı yarattığı belirtiliyor.

Başka tedbirler yolda

Belediyelerin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da ödenek kesintisi yapılacağına dair sözlü bildirimler yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kurumlara yapılan bilgilendirmede, tasarruf önlemlerine bütün kurumların harfiyen riayet etmesinin istendiği ifade edilirken, ödenek aktarımında yaşanacak yavaşlamaya bütün kurumların şimdiden hazırlıklı olması gerektiği bilgisinin iletildiği öğrenildi.