Cumhuriyet davasında gazetecilere ceza yağdı!

Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının suçlama konusu edildiği davada mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Cumhuriyet davasında gazetecilere ceza yağdı!

Cumhuriyet gazetesinin 18 yazar ve yöneticisinin, gazetenin yayın politikasının suçlama konusu edilerek yargılandığı davada karar açıklandı.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’a “güveni kötüye kullanmak” suçlamasından beraat, “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verildi. Gazetenin muhabiri Ahmet Şık hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç hakkında ise aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kadri Gürsel hakkında “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla toplam 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu hakkında “terör örgütüne yardım” suçlamasından toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Aydın Engin hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası, Cumhuriyet Gazetesi Çizeri  Musa Kart hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Hikmet Çetinkaya hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Güray Öz hakkında “örgüte yardım” suçlamasından toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası, Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay hakkında her iki suçlamadan da beraat kararı verildi.

ByLock suçlaması ile tutuklanıp daha sonra telefonunda ByLock olmadığı anlaşılarak tahliye edilen Cumhuriyet Gazetesi Muhasebe Çalışanı Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, gazetenin avukatı Bülent Utku’nun “görevi kötüye kullanma” suçundan beraatine; “terör örgütüne yardım ve propaganda” suçlamasından ise 2 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme 542 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tahliyesine karar verdi. Tahliye kararı verilen Atalay’a, karar kesinleşinceye kadar yurt dışı yasağı getirildi. Can Dündar ve İlhan Tanır’ın dosyaları ise ayrıldı.

Gazete çalışanlarından Bülent Yener ve Günseli Özaltay hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme heyeti ayrıca tüm tutuksuz yargılananlara adlî kontrol uygulanmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti tüm bu kararları,  Kadri Gürsel için oy çokluğuyla, diğer tüm yargılanan isimler için ise oy birliğiyle verdi.