Cumhuriyet davası Silivri'de görülüyor

Gazeteciliğin yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davası bugün Silivri’de devam edecek.

Cumhuriyet davası Silivri'de görülüyor

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri dahil 20 kişinin yargılandığı dava, bugün Silivri’de görülmeye devam edilecek.

Cumhuriyet’te yayımlanan haber ve köşe yazılarının suçlama konusu yapıldığı soruşturma Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde halen ‘FETÖ’ üyeliği suçlaması ile yargılanan savcı Murat İnam tarafından başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında önce 9 yazar ve yönetici 5 Kasım 2016’da tutuklandı. Ardından operasyon sırasında yurtdışında bulunan ve hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan 10 gün sonra yurda dönen İcra Kurulu Başkanıve avukat Akın Atalay kaçma şüphesinin bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. 30 Aralık 2016’da da gazeteci Ahmet Şık, haberleri gerekçe gösterilerek “FETÖ/PDY ve PKK/ KCK propagandası yaptığı” iddiasıyla tutuklandı.

Yargılamayı yapan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, 25 Aralık 2017 tarihli bir önceki duruşmada, Ahmet Şık’ı “AKP iktidarı” dediği sırada susturdu ve salondan çıkarmıştı. Şık’ın savunma hakkının engellenmesi nedeniyle Sabuncu ve Atalay da savunma yapmadı. Başkan Dağ da savunma hakkını kısıtlamadığına ilişkin olarak açıklama yaparken, “Kelle başı üç avukat demiyoruz biz” dedi. Avukat Bahri Belen de tarafsızlığını yitirdiği şüphesi oluşması nedeniyle mahkeme heyetini reddetti. Talebi kabul eden mahkeme, Sabuncu, Atalay ve Şık’ın avukatlarını üçle sınırlarken, bir sonraki duruşmanın da 3 ay sonra Silivri’de görülmesine hükmetti.

Reddi hâkim talebi de bir üst mahkemece reddedildi.