Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk MGK toplantısında ABD'ye mesajlar

Milli Güvenlik Kurulu'nun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesinin ardından yeni yapısı ve düzeni ile ilk toplantısı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk MGK toplantısında ABD'ye mesajlar

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK), Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesinin ardından yeni yapısı ve düzeni ile ilk toplantısı yapıldı. 52 yıllık gelenek içinde toplantı masasının sol ilk sırasında bulunan Genelkurmay Başkanı, MGK toplantısında ilk kez bakanlardan sonraki sıralama içinde yer aldı.

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçmesinin ardından, yeni yapısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk kez toplandı.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15.35’te başlayan toplantı, 5,5 saat sürdü.

MGK bildirisinde, ABD tarafından Türkiye’ye karşı kullanılan tehdit dilinin ilişkilerine saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk MGK toplantısı sonucunda yapılan açıklamalar şu yönde;

ABD’nin tehdit dili kabul edilemez. ABD’nin tehdit dili ittifaka saygısızlık.

FETÖ, PKK, PYD/YPG ve DEAŞ mücadele devam edecek.

Münbiç mutabakatı Suriye’de çözümüne katkı sağlayacaktır.

Stratejik ortaklığa telafisi mümkün olmayan zarar verecektir.

Terörle mücadele yurtiçinde ve yurt dışında kararlılıkla sürdürülecektir.

MGK toplantısının gündemi

MGK toplantısında, terörle mücadele, Suriye’deki son gelişmeler ve ABD ile yapılan Menbiç anlaşmasındaki son durum ele alındı.

MGK’nin önemli gündem maddelerinden biri de ABD Başkanı Donald Trump ile Yardımcı Mike Pence’in, Papaz Andrew Craig Brunson konusunda Türkiye’ye yaptırımda bulunacaklarına dair sözleri oldu.