Cumhurbaşkanı Öğretmenlik Kanunu'nu açıkladı: O kanunda atama bekleyen öğretmenler yine yok!

Eğitimde 2023 Vizyonu Belgesi toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Öğretmenlere yönelik bir dizi açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Öğretmenlik Kanunu'nu açıkladı: O kanunda atama bekleyen öğretmenler yine yok!

Eğitimde 2023 Vizyonu Belgesi toplantısında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmenlere yönelik bir dizi açıklamada bulundu. Türkiye’de eğitim ve öğretmen sorunu hakkında açıklama yapan Erdoğan, atanamayan milyonlarca öğretmeni görmezden gelerek eğitimde liyakata vurgu yaptı.

Erdoğan’ın Öğretmenlik Kanuna dair yaptığı konuşmanın başlıkları:

“Çocukların gönül dünyalarını boş bıraktık”

Türkiye’deki sorunun eğitimin dikte aracı olarak görülmesinden kaynaklandığına vurguda bulunan Erdoğan “Bu görüş insanımız yeteneklerinin körelmesine neden olmuştur. Çocukların gönül dünyalarını boş bıraktık” dedi.

“Eğitimde liyakat olmazsa olmazımızdır”

Türk Bayrağı’nın dalgalandığı her yerde görev yapan öğretmenlerin birer kahraman olduğunu belirten Erdoğan ailelere seslenerek evlatlarınızı ‘merdivenaltı kurumlara göndermeyin’ uyarısında bulundu. “Eğitimde liyakat olmazsa olmazımızdır” diyen Erdoğan “Okul yöneticileri sadece eğitimle meşgul olacaklardır. Sistemin girdilerini ve süreçlerini değiştirmemiz lazım kı sonucu değişsin. Bu vizyon belgesinin neticelerini kademe kademe alacağız” diye konuştu.

“Öğretmenlik meslek kanunu çıkartılacak”

“Toplamda 6 yıl olan sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri kısalıyor. 3 artı 1 yıl olacak. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artacak. Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere teşvik verilecek. Öğretmenlik meslek kanunu çıkartılacak. Öğretmenler ve okul müdürleri yüksek lisans şartı getirilecek. Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek olacak. Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale gelecek.

“Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderilecek”

Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkânı getirilecek. Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderilecek. Okul yöneticiliğine atanmada liyakat temelli bir değerlendirme gelecek. Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştirilecek.

“Anaokulu zorunlu hale getirilecek”

Anaokulu zorunlu hale getirilecek. Yaz dönemlerinde okullarda oyun temelli programlar açılacak. Maddi durumu yetersiz ailelere materyal ve kırtasiye desteği verilecek.

“Teneffüs süreleri artacak, liselerde ders saatleri yarıya yakın azalacak”

İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme gelecek. Teneffüs süreleri arttırılıyor. Liselerde ders saatleri yarıya yakın azalacak. Çocukların mesleki yönelimlerine ilişkin yeni bir yapı kurulacak. Çocukların ilgi yetenek ve mizaçlarına yönelik seçmeli dersler gelecek.