Çin'den Putin'e Dostluk Madalyası

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Vladimir Putin'e "Dostluk Madalyası" takdim etti.

Çin'den Putin'e Dostluk Madalyası

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Vladimir Putin’e “Dostluk Madalyası” takdim etti.

Xi Jinping, başketteki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nın Altın Salonu’nda düzenlenen törende, ilk kez verilen “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Dostluk Madalyası”nı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e takdim etti.

Xi Jinping takdim töreninde yaptığı konuşmada, Çin Halk Cumhuriyeti Dostluk Madalyası’nın bir yabancıya verilen en üst düzey onur madalyası niteliği taşıdığını ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı, madalyanın, Çin’in modernizasyon inşasına destek veren, Çin’le temas ile işbirliğini hızlandıran ve dünya barışının korunmasına seçkin katkılarda bulunan yabancı dostlara verildiğini dile getirdi.

Xi, Putin’in dünya çapında etkiye sahip bir lider olmasının yanı sıra, Çin halkının da eski bir dostu olduğunu hatırlattı.

Putin’in uzun yıllar süren çabaları sayesinde Çin-Rusya ilişkilerinin çeşitli sınamaları geçerek, siyasi ve stratejik güvenin sürekli derinleştirildiğine dikkat çeken Xi, bu çabalarla ayrıca her alanı kapsayan somut işbirliğinde büyük gelişmeler kaydedildiğini ve iki ülke halkları arasındaki dostluğun da pekiştirildiğini anımsattı.

Xi ayrıca, Dostluk Madalyası’nın Çin halkının Putin’e duyduğu saygıyı temsil etmesinin yanı sıra, iki yüce millet olan Çin ile Rusya arasındaki derin dostluğun da bir simgesi olduğunun altını çizdi.

Putin ise, Xi Jinping’e ilk Dostluk Madalyası’nı kendine takdim ettiği için teşekkür ederek, bu madalyayı almaktan dolayı şeref duyduğunu vurguladı.

Bunun yalnızca kendisine verilen bir onur olmakla kalmayıp, Rusya-Çin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin ulaştığı üst düzeyi ve Çin halkının Rus halkına beslediği derin dostluğu yansıttığını belirtti.

Putin, olağanüstü anlam taşıyan bu madalyayı saklayacağını ve Çin Cumhurbaşkanı Xi ile birlikte iki ülkenin refahı için çaba harcayacağını sözlerine ekledi.