Cihatçılardan Türkiye'ye: Silah teslimini reddediyoruz, savaşmaya devam edeceğiz

İdlib'de "Soçi mutabakatı" gereği oluşturulması öngörülen silahsız bölge anlaşmasına ilişkin cihatçı örgütlerden farklı açıklamalar geldi.

Cihatçılardan Türkiye'ye: Silah teslimini reddediyoruz, savaşmaya devam edeceğiz

Suriye’de İdlib’e ilişkin Türkiye ile Rusya arasında varılan ‘silahsızlandırılmış bölge’ anlaşması gereği silah bırakıp çekilmesi öngörülen cihatçı örgütlerden biri anlaşmayı reddederken, Türkiye destekli ÖSO ise işbirliğini kabul ederken silah bırakmayacağını açıkladı.

İdlib’in büyük kısmını elinde tutan Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) anlaşmaya karşı kararının ne olduğunu açıklamazken, örgütün önde gelen isimlerinin anlaşmaya şiddetle karşı çıktığı belirtiliyor. Kimi liderlerinin silahların teslim edilmesini isteyenleri ‘düşman’, teslim edenleri de ‘dinen hain’ ilan ettiği örgütte “Önce silahları isteyenlerin boynunu vuralım” görüşü savunuluyor.

Bölgede HTŞ’den ayrılarak kurulan bir başka cihatçı Hurras el Din örgütü ise silahsızlandırılmış bölgeden çekilmeyeceğini açıklayıp yeni saldırı düzenleme çağrısı yaptı. Örgütün açıklamasında Türkiye’nin de hedef alınarak “Küfür ve şer ehline karşı cihad çağrısı yapıyoruz” dediği aktarıldı.

Türkiye’nin desteklediği ÖSO gruplarından oluşan ‘Ulusal Kurtuluş Cephesi’ isimli cihatçı örgütler topluluğu ise anlaşmaya ilişkin “Türk müttefikimiz ile sivillerin korunması yönündeki çabalarının başarılı olması için tam işbirliğimizi ilan ediyoruz” dese de “Rusya, rejim ve İran’ın ihaneti ihtiyatlı ve uyanığız. Elimiz tetikte kalacak ve silahlarımızı, toprağımızı veya devrimimizi bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

İdlib’te düzenlenen toplantının  fotoğrafı:

Cihatçılardan Türkiye'ye: Silah teslimini reddediyoruz, savaşmaya devam edeceğiz