CIA şefi açıkladı: Türkçe bilen ajan yetiştiriyoruz

CIA Direktörü Gina Haspel, kuruluşun yeni "strateji"sini açıklarken, özellikle Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe konuşan ajanlar çalıştıracaklarını belirtti.

CIA şefi açıkladı: Türkçe bilen ajan yetiştiriyoruz

CIA Direktörü Gina Haspel, ABD’ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını, özellikle Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe konuşan ajanlar çalıştıracaklarını belirtti.

Kuruluşun yeni dönemdeki yol haritasına dair bilgi veren Haspel, CIA’nın yeniden “ulus devletlere yoğunlaşacağını” söyledi. Washington Post‘un haberine göre CIA Direktörü, 11 Eylül öncesindeki gibi “ABD’ye meydan okuyan ya da ABD’yi tehdit eden” devletlerle ilgileneceğini belirtti.

TÜRKÇE BİLEN AJANLAR YETİŞTİRİLECEK

CIA Direktörü, Rusya ve Çin’e de odaklanacaklarını belirterek, Çin’in Latin Amerika, Afrika ve Güney Asya’da etkisini artırmak olduğunu belirtti. Haspel, Çin’in bu ülkelere ödeyemeyecekleri borçlar verdiğini iddia etti.

Gina Haspel, kuruluşun yabancı dil konusunda uzman ajanlar işe aldığını ve yetiştirdiğini ifade etti. Haspel, özellikle “Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe bilen” ajanlar yetiştirdiklerini söyledi.

KDHC VE İRAN HEDEFTE

Haspel’in konuşmasını aktaran gazete, istihbarat yetkililerinden edindiği bilgilere göre, CIA’in İran ve KDHC hakkında istihbarat toplamak için yeni merkezler kurduğunu ve en önemli varlıklarını Rusya ve Çin gibi büyük güçlere karşı seferber ettiğini kaydetti.

Haspel, CIA Direktörlüğünden Dışişleri Bakanlığına geçen Mike Pompeo ile birlikte önemli rol oynadığı ABD-Kuzey Kore müzakereleriyle ilgili Pyonyang’ın pazarlık kozu olarak gördüğü için nükleer silahlardan kolay kolay vazgeçmeyeceği tahmininde bulundu.

CIA’nın kara deliklerinde esirlere işkenceler yapıp kayıtlarını yok etmesiyle tanınan Gina Haspel, CIA Direktörlüğüne getirilen ilk kadın olmuştu.

‘Çin’in Latin Amerika, Afrika ve Güney Afrika’daki gelişmekte olan ülkeler üzerinde geriye ödeyemecekleri krediler açarak nüfuzunu yayma çabalarını’ yakından takip ettiklerini belirten CIA Direktörü, ”Çin, Asya Pasifik bölgesinde hakim güç olmak istiyor, ABD’nin nüfuzunu azaltmak için çalışıyor” dedi.