CHP'li Altay: İyi yetişmiş, çok tecrübeli AKP kadroları yürütmeden tasfiye edildi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yeni kabineyle ilgili olarak "Emek veren, iyi yetişmiş, çok tecrübeli AKP kadrolarının yürütmeden tasfiye edildiğini" savundu.

CHP'li Altay: İyi yetişmiş, çok tecrübeli AKP kadroları yürütmeden tasfiye edildi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de düzenlenen basın toplantısında yeni sisteme ve yeni kabineye ilişkin konuştu.

Altay, açıklanan bakanlara ilişkin yaptığı açıklamada, “bunca emek veren, iyi yetişmiş, çok tecrübeli siyasi kadrolarının yürütmeden tasfiye edildiğinin görüldüğünü” öne sürdü.

Kabinenin siyasi kadro değil, özel hukuka ve aile hukukuna dayalı bir kadro olduğunu söyleyen Altay, “Dün 13. Cumhurbaşkanı görevine başlarken kamuoyunun hafızasında şunlar kaldı; mızraklar, kılıçlar, kalkanlar, Mehter Marşı, akide şekeri, ab-ı hayat şurubu ve cülus bahşişi. Bunlar Osmanlı’da padişahların devir tesliminde ya da bir padişah ölünce, yerine geçen şehzadenin yaptığı işlerdir” diyen Altay, “Dün yeni bir devir başladı ama bu yeni devrin adı; kurucu cumhuriyet, yeni sistem değil. Dün Türkiye’de başlayan devrin adı, lale devridir. Lale Devri’nde de vatandaş aç, sefil, perişanken, 500 altına laleler satın alınırdı. Şimdi sarayda bunları görüyoruz. Cumhurbaşkanı, ’81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım’ derken herhalde bir ayağını kaldırmış. Çünkü parlamentoda grubu bulunan bir parti genel başkanına, kimi milletvekillerine davetiye göndermemesi, 81 milyonun değil AKP’nin cumhurbaşkanı olacağının net delilidir. Yeni dönemin kodları dün ortaya çıktı. Yeni dönemin kodları şaşa, gösteriş, debdebe, israf, biraz da görgüsüzlüktür” ifadelerini kullandı.

“YÜRÜTME BİR KİŞİ”

Altay, dün açıklanan bakanlar kurulunu, müsteşarlar kurulu olarak değerlendirmek gerektiğini, yürütmenin 16-17 kişiden değil bir kişiden oluşacağını savundu.

Altay, “Hazine ve maliyenin, Cumhurbaşkanı’nın damadına bağlanması ve Milli Saraylar bünyesindeki bütün saray, kasır, köşklerin bizzat Cumhurbaşkanına bağlanması, Erdoğan ailesinin niyetini açıkça koyuyor. TBMM’nin manevi varlığına çok ağır darbe vurulmuştur. Milli Saraylar, TBMM’nindir, milletindir” dedi.