Cengiz Holding'in Artvin'e verdiği zarar bitmiyor

Eti Bakır'ın Murgul'daki atık havuzlarının sızıntı yapmasına tepki.

Cengiz Holding'in Artvin'e verdiği zarar bitmiyor

Murgul Siyanüre Hayır Platformu’nun, Cengiz Holdin bünyesindeki Murgul Eti Bakır İşletmelerindeki atık havuzundan sızıntı meydana geldiğini açıklamasının ardından, Yeşil Artvin Derneği söz konusu alana giderek incelemelerde bulundu.

BirGün’den Dilan Şahinbaş’ın haberine göre, sızdırmanın olduğu yere inen Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan gördüğü manzara karşısında çok üzüldüğünü, maden şirketinin çevreye, insana, doğaya ve yaşama ne kadar değer verdiğinin en güzel göstergesinin bu çevre felaketi olduğunu dile getirerek, 25 yıldır, Yeşil Artvin Derneği’nin bunun mücadelesini verdiğini hatırlatarak, “Damar’da atık havuzlarının sızıntı yaptığı haberi geldi. Söz konusu Murgul-Damar köyünde bulunan alana gittik. Ağır metallerle dolu atık suyun sızıntı yaptığı yere gittik. Çok fazla miktarda bir su akışı söz konusu. Sızıntı denince aklınıza toprakta ıslaklık olarak gelmesin. Küçük bir dere kadar su akmaya devam ediyor. Havuzdaki atık suyun bir kısmı ise 72evler tarafından deşarj ediliyor” dedi.

Suyun aktığı yerdeki tabanda kızıl bir tabakanın oluştuğunu ve ağır bir koku olduğunu söyleyen Karahan, “Sızıntı sularının aktığı yere indiğimizde genzimiz yandı, nefesimiz daraldı. Bu atık suyun içindeki ağır metalllerin insanlara, doğaya, yaşam alanlarına nasıl bir zarar vereceği biliniyor. Buna karşın şirket bununla ilgili her hangi bir açıklama yapmıyor, halkı uyarma ihtiyacı bile duymuyor” diyerek şirketin atık havuzundaki sızıntıyı önlemek için kamyonlarla toprak doldurduğunu dike getirdi.

Yaşanan bu büyük çevre sorunu karşısında Artvin Valiliği’nin, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, dereler kirletildiği için Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın ve Orman Bölge Müdürlüğü DSİ 26. Bölge Müdürlüğü’nün konuyla ilgili hiçbir açıklamasının olmamasına dikkat çeken Karahan, “Bu sızıntıyı nasıl önleyecekler? Bu kadar kimyasal atık dolu su Murgul deresine, oradan Borçka Baraj gölüne, Muratlı Barajı’na, oradan sınırı aşarak Karadeniz’e ulaşıyor. Sorun sadece Damar’ın, Murgul’un, Artvin’in sorunu değil. Üzerinde yaşadığımız dünyanın da sorunudur.

Eti Bakır A.Ş aynı zamanda konum olarak asla madencilik yapılmaması gereken bir yaşam alanı olan Cerattepe’de madencilik yapan bir şirket. Damar’a baktığımızda Cerattepe’de başımıza gelecek olan felaketin fotoğrafını da görüyoruz” diyerek şirketin Kafkasör Mevkii’nde açık madrncilik için ruhsat başvurusu yaptığını hatırlattı ve ilgili kurumları göreve davet ettiğini dile getirdi.

ARTVİN BU KADAR SAHİPSİZ OLMAMALI

Artvin’in her yerinin delik deşik edildiğini ve geleceğinin tehlike altında olduğunu vurgulayan Başkan “Artvin bu kadar sahipsiz olmamalı. Damar’da sadece atık havuzları değil, birçok sorun var. Damar köyünün karşı tarafına geçilmiş. Kızıl Kaya’nın olduğu yerde de her yer delik deşik edilmiş. Orada yaşayan İnsanların hiçbir şeyden umudu kalmamış. Sağını solunu maden sarmış. Gördüğümüz manzara gerçekten çok üzücü. Bütün bunlar kimin için ve ne için? Neden bu kadar göz yumuluyor” diyerek konuşmasını bitirdi.

MURGUL SİYANÜRE HAYIR PLATFORMU DA AÇIKLAMA YAPTI

Murgul Siyanüre Hayır Platformu da sızıntı nedeniyle bir açıklama yaptı.

Platform’dan gelen açıklamada, Cengiz Holding bünyesinde bulunan Murgul Eti Bakır işletmelerindeki atık havuzunda sızıntı meydana geldiği belirtildi. Açıklamadak kurşun, kadmiyum, krom, demir, kobalt, bakır, nikel, civa ve çinko dahil olmak üzere 60’tan fazla metalle dolu olan atık havuzunun suyunun Murgul’daki dereye karıştığı söylenerek bu metallerin toprağa karışmasının toprağı işlenemez hale getireceğini, bitkilere, hayvanlara dolayısıyla da insanlara bu metallerin geçmesinin çok kolay olacağı vurgulandı.

CENGİZ’İN İNSAN HAYATINA VERDİĞİ ÖNEM ORTADA!

“Kükürtdioksit (SO2) gazı salınımı sebebi ile yıllardır madenin bedelini sağlıklarıyla ödeyen Murgul halkı, kanser hastalığından dolayı çok sayıda yakınını kaybetmiştir” denilen açıklamada, Cengiz Holding’in insan hayatına verdiği önemin bu sorumsuzluk ile bir kez daha ortaya çıktığı belirtildi ve ağır metallerin insan vücuduna girmesiyle kan ve kemik kanseri gibi hastalıkların kaçınılmaz olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında, atık havuzunun bulunduğu Damar beldesinin Murgul’dan yüksekte olmasının olayın vahametini artıran durumlardan bir diğeri olduğu belirtilirken derinliği yüksek olan havuzun vadide kurulu ilçeyi yerle bir edecek kadar tehlikeli olduğu vurgulandı.

Açıklama, “Murgullular, ilçede yaşayan insanların can güvenliğini önemsemeyen şirketin çevreye vereceği ekolojikzararın da gün gibi ortada olduğunu belirtiyor” denilerek bitirildi.