Çavuşoğlu: Suriye ile istihbari temas olabilir

Çavuşoğlu, Türkiye ve Suriye'nin istihbarat kurumlarının sahadaki belirli konularda temasa geçme imkanı olabileceğini yalanlamadı.

Çavuşoğlu: Suriye ile istihbari temas olabilir

Moskova ziyareti sırasında Rus basınına demeç veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sahadaki belirli konularda Türkiye ve Suriye’nin istihbarat kurumlarının temasa geçebileceğini söyledi. Bu, tüm istihbarat servislerinin yükümlülüklerini kapsıyor” dedi.

Çavuşoğlu, istihbarat temsilcileri arasındaki temasların siyasi diyalog olarak görülemeyeceğinin altını çizdi.

Öte yandan Çavuşoğlu, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun çabalarının PYD ve YPG’nin dahli nedeniyle meşru olmayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, “Biz her zaman taktik nedenlerden de olsa YPG ve PYD’yle işbirliği yapılmasının ciddi bir hata olduğunu vurguladık. Zira bu tür kısa süreli taktik eylemler, ülkedeki istikrarsızlığın kaynağı oldu. PYD ve YPG’nin kontrolündeki tüm topraklar gerçek sahiplerine iade edilmeli. PYD ve YPG’nin dahli sürdüğü sürece, uluslararası koalisyonun Fırat’ın doğusundaki duruma istikrar kazandırma çalışmaları meşru olmayacak” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu husus, Suriye’de istikrarın yeniden tesisinin en önemli unsuru. Türkiye, IŞİD, PYD ve YPG de dahil Suriye’deki tüm terör örgütleriyle mücadelesine bağlı. Türkiye, toprakları için her türlü tehdidi ortadan kaldırmaya kararlı ve bunu yapacak güce sahip.”