Büyükada Davası'nın tek tutuklu sanığı tahliye edildi

Büyükada davası kapsamında tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın tahliyesine karar verilirken, kararın zamanlaması da dikkat çekti.

Büyükada Davası'nın tek tutuklu sanığı tahliye edildi

İstanbul Büyükada’da gerçekleştirdikleri toplantı sırasında gözaltına alınan 11 insan hakkı aktivistinin yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç hakkında tahliye kararı verildi. Kılıç, aylık olarak yapılan tutukluk incelemesinin ardından tahliye edildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan tutuklu olan Taner Kılıç’ın durumunun gözden geçirilmesi sonucu tahliyesine karar verilmiştir” denildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından daha önce adli kontrol şartıyla tahliye edilen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Caner Babaoğlu’nun itirazı üzerine tahliye edilmemişti.

YİNE PAZARLIK MI?

Taner Kılıç’ın tahliyesinin, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Alman hükümetinden Türkiye’ye destek mesajlarının ardından gelmesi de dikkat çekti. Almanya ile Türkiye arasında büyük gerilime neden olan dava kapsamında geçtiğimiz yıl Ekim ayında tutuklu sanıklardan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in tahliyesi de Ankara ve Berlin yönetimleri arasında ‘pazarlık’ yapıldığı yorumlarına yol açmıştı.

Alman Der Spiegel dergisi dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in isteği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bilgisi dahilinde, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan’la gizli pazarlık için Türkiye’ye geldiğini öne sürmüştü.

Daha sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de  Steudtner’in serbest bırakılması için Almanya eski başbakanı Gerhard Schroeder’in arabuluculuk ettiğini doğrulamıştı.