"Burjuva medyası Nazım’ın politik kimliğini silmeye çalışıyor"

Nazım Hikmet, ölümünün 55. yıldönümünde Edirne Nazım Hikmet Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlik ile anıldı.

Komünist şair Nazım Hikmet, ölümünün 55. yıldönümünde Edirne Nazım Hikmet Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlik ile anıldı. Edirne halkının yoğun katılım sağladığı etkinlikte NHKM Edirne adına açılış konuşmasını gerçekleştiren İrfan Tunca ‘’Ülkemizin uzunca bir süredir emperyalist politikaların ve gerici karanlığın içinde olduğunu, işçi ve emekçilerin alınteriyle kurulan işletmelerin teker teker patronlara peşkeş çekildiğini, savaş, ölüm ve katliamların günlük yaşamın rutin bir parçası haline getirildiğini, ancak tüm bu karanlığın içinde bu ülkenin gerçek sahiplerinin, ilericilerin, yurtseverlerin bıkmadan, usanmadan, yorulmadan tıpkı yıllar önce rüzgara karşı yürüyen yoldaşımız Nâzım gibi mücadele ettiğini’’ ifade etmiştir. Tunca, ‘‘Nâzım Hikmet’in bu topraklarda boyun eğmemenin, teslim olmamanın, en kötü günlerde bile umudu büyütmenin adı olduğunu, eşit ve özgür bir dünya için her şeyi göze alan, yıllarını hapiste geçiren, yazdıklarıyla bu topraklarda dünden bugüne sosyalizmin en güçlü sesi olabilen Nâzım Hikmet’in onurlu bir aydın ve partili bir komünist olduğunu’’ belirtti.

Açılış konuşmasının ardından söz alan şair Cengiz Kılçer, her ölüm yıl dönümünde, burjuva medyasının Nazım’ı popülist bir şekilde haber yapmaktan bıkmadığını, onun politik şair kimliğini ve tarihsel önemini silmeye çalıştığını ifade ederken, aynı yok saymanın devlet kurumları tarafından da yapıldığını, Nazım’ın uluslararası bir şair olarak kabul görüldüğü halde, onun komünist kimliği nedeniyle büyük şair oluşunun da görmezden gelindiğini belirtmiştir. Bağımsızlık savaşına şiirleri ve mücadeleci duruşu ile destek veren Nazım Hikmet’in, kişisel menfaati adına hiçbir şey talep etmediği halde, 95 yıldır adını yaşatan hiçbir resmi kurumun olmadığını da belirtti.

Konuşmaların ardından anma programı Grup Yeni İnsan ve Grup Largo’nun ezgileri, sinevizyon gösterimi ve Nazım Hikmet’in şiirlerinin okunması ile devam etti.