'Bu isyan normal değil' diyen Altaylı, 3. Havalimanı İGA CEO’su ile görüşünce çark etti

3. Havalimanı projesi İGA CEO’su Kadri Samsunlu, Fatih Altaylı'ya geçen ay düzenlenen işçi eylemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Samsunlu, 'işçiler haklıydı' ifadesini kullandı.

'Bu isyan normal değil' diyen Altaylı, 3. Havalimanı İGA CEO’su ile görüşünce çark etti

“Bu isyan normal değil” başlıklı bir yazı kaleme alarak, 3. havalimanında haklarını almak için direnişe geçen işçiler hakkında “sudan sebeplerle ayaklandılar” değerlendirmesinde bulunan Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İGA İnşaat’ın CEO’su ile görüşmesi sonrası çark etti.

3. Havalimanı projesi İGA CEO’su Kadri Samsunlu, Fatih Altaylı’ya geçen ay düzenlenen işçi eylemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Samsunlu, ‘işçiler haklıydı’ ifadesini kullandı.

Fatih Altaylı, bu kez Habertürk’te yayınlanan yazısında 3. Havalimanı’na yaptıkları gezide İGA CEO’su Kadri Samsunlu ile yaptıkları sohbete yer verdi ve şunları yazdı:

”3. Havalimanı gezimizde İGA CEO’su Kadri Samsunlu’yla sohbet ederken, geçen ayki işçi eylemleri de gündeme geldi.
Samsunlu’nun net ifadesi şu oldu:
‘İşçi arkadaşlarımdan özür diledim. Haklıydılar’

Samsunlu böyle söyleyince hemen sorduk: ‘Madem haklıydılar bu sorunlar niye daha önce çözülmedi?’

Samsunlu çok net olarak şöyle dedi: ‘Sorunlar varmış birikmiş ama benim haberim olmadı. Bunlar bana aksettirilmedi'”

Altaylı yazısında görüşmenin devamını şöyle aktardı:

Samsunlu’nun söylediklerini aktarıyorum:

“İlk olay servis meselesinden patladı. Burada 30 binin üzerinde arkadaşımız çalışıyor. Bize bağlı ve taşeronlara bağlı. Çalışanların servislere bindiği yerin üzeri kapalı olmadığı için yağmur altında kalıp ıslanmışlar. Haklılar mı? Haklılar. Üstelik de uzun süre beklemek zorunda kaldıkları için servis çileye dönüşmüş.

Tabii bu kadar çok sayıda kişinin servis beklemesi ve aynı anda servise binmesi çok kolay değil. Biz de servis saatlerini değiştirmek istedik. Farklı gruplara, farklı saatler vererek. Ancak taşeronlar buna uyum sağlayamadı. Mesai alışkanlıkları vardı. Büyük oranda çözdük ama olan oldu”

İkinci mesele yatakhanelerdeki tahtakuruları:

“O da doğru. Yatakhanelerde tahtakurusu vardı. İnşaatın başından beri düzenli ilaçlama yapılmış ama arazinin ortasındayız ve böcek sorunu var. Düzenli ilaçlamaya rağmen oluyor. Burada bizim kusurumuz kadar işçi arkadaşlarımızın da kusuru var. Yatakhanelere gıda maddesi sokulmaması lazım. Bu konuda hep uyarılar yapılmış. Ancak yine de olmuş. Biz de dikkatli davranmamışız.

Bana ulaşır ulaşmaz önlem aldık. Yatakhaneleri ve o sırada kullandıkları tüm giysileri aldık ve çok ağır bir ilaçlama yaptık. Ancak içeriye yiyecek sokulursa yine olur.”

Kadri Samsunlu yemekhaneler konusunda da işçilere hak veriyor:

“Bazı yerlerde yemeklerin kötü olduğu yazıldı. Yemekleri herkesin bildiği büyük bir yemek firmasından alıyoruz. Yemeklerin kalitesinde, lezzetinde bir sorun yok. Ben dahil yönetici arkadaşlarımız da aynı yemekhanelerde aynı yemeği yiyoruz. Yemekhanedeki mesele kuyruklar. Herkes aynı anda yemeğe gelince çok uzun kuyruklar oluyordu ve yemek paydosu sırasında sıra gelmiyordu. Onu da çözdük. Farklı zaman dilimlerine böldük ve servis imkanlarını arttırdık”

Peki niye inşaatın tamamlanmasına kısa bir süre kala bu olaylar çıktı ve engellenemedi?

Samsunlu’nun yanıtı şöyle oldu:

“Bu kadar yoğun iş alanlarında her zaman sorunlar olabilir. Daha önce de belli sıkıntılar olmuş. O gün servis meselesinde aniden patlamış. Ve büyümüş. İlginç olan buradaki güvenliğe rağmen dışardan tellerden içeri girenler olmuş. Sonra jandarmaya haber verilince Jandarma sert müdahale etmiş. Biz de çok üzüldük o müdahale biçimine.”

Burada Şeref Oğuz, “Jandarmanın elinde çekiç var ve bu yüzden sorunları çivi olarak görüyor. Gazla, copla müdahale ediyor” dedi.

Şantiye alanında bir gerilim, bir sıkıntı görmedik.

Umarım kalıcı bir sükûnettir.