Borçları nedeniyle dev holdingin gazı kesildi: Zorunlu izne gönderilen işçiler tepkili

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde büyük yatırımlarla kurulan Yıldızlar SSS Holding A.Ş’ye bağlı Seramik Fabrikasında doğalgaz ve elektriğin kesilmesi ile birlikte üretim durdu.

Borçları nedeniyle dev holdingin gazı kesildi: Zorunlu izne gönderilen işçiler tepkili

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde büyük yatırımlarla kurulan Yıldızlar SSS Holding A.Ş’ye bağlı Seramik Fabrikasında doğalgaz ve elektriğin kesilmesi ile birlikte üretim durdu. Ücretsiz izne gönderilen ve iki aydır ücretleri ödenmeyen işçiler fabrika yönetimine karşı tepkili.

Yaklaşık 900’ü aşkın işçinin çalıştığı Yıldızlar SS Holdinge ait fabrikada geçtiğimiz hafta başında borcun ödenmemesi üzerine gaz vanası kapatıldı. BOTAŞ, kendi ana bayisi olan firmanın borcunu ödememesi üzerine; taşıyıcı firma KARGAZ’a gaz arzının durdurulmasını istedi.  KARGAZ’a bağlı ekipler fabrikaya gelerek gaz akışını durdurdu. Ardından elektrikler de borca bağlı olarak kesilince fabrika terk edilmiş kasaba görüntüsüne büründü.

İşçiler izne gönderildi

Fabrika yönetimi tarafından yıllık izinleri olan işçiler izne, izni olmayan işçiler ücretsiz izne gönderildi. Fabrika ile ilgili belirsizlik ise halen sürüyor.

Öte yandan fabrikanın üretim kapasitesini düşürerek işçi sayısını 500’e kadar indireceği şeklindeki halk arasındaki söylentiler işçilerin tepkisine neden oluyor. Sorunun özellikle okulların açıldığı döneme denk gelmesi ise fabrika işçilerini kara kara düşündürüyor.

Halka ‘büyük umutlar’ aşılamışlardı

Fabrika çalışmaya başladığında 5 bin kişinin istihdam edileceği söylenmiş, yöre insanı fabrikaya büyük umutlar bağlamıştı. Ancak fabrika çalışmaya başladıktan sonra inişli çıkışlı bir ivme göstermişti. İşçi maaşlarını zamanında ödeyememiş, bir çok sorunla karşılaşılmıştı. Fabrikada çalışan işiler defalarca D-100 Karayolunu kapatmış, Kurşunlu’ya kadar yürüme eyleminde bulunmuştu. Maaşsız izne çıkartılan yüzlerce işçi fabrikadaki işinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

‘2 aydır işçilerin ücretleri ödenmiyor’

Fabrikada çalışan ve ismini vermek istemeyen işçilerden biri “2 aydır maaş yok. Fabrika yönetiminden ‘Krizdeyiz üretim yapılmıyor. Paramız yok, olursa ödeyeceğiz’ açıklaması yapıldığını belirterek ‘okullar açıldı, ailecek zor zamanlar geçiriyoruz. Çalışanların bazılarının hala 4 bine yakın alacağı var” dedi.

Yıldızlar SSS Holding; seramik, madencilik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holding, kendi bünyesindeki madenleri çıkarıp zenginleştiren sanayi tesislerine de sahip. Endüstriyel hammadde kaynakları, grup şirketlerinden Söğütsen Seramik Sanayi’nin fabrikalarında yer ve duvar karosu olarak değerlendirilip piyasaya sunuluyor.

Kaynak: Çankırı Postası