BM: İdlib anlaşmasının süresi uzatılıyor

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın danışmanı Jan Egeland, Suriye’nin İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasını öngören anlaşmanın süresinin uzatılacağını söyledi.

BM: İdlib anlaşmasının süresi uzatılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın danışmanı Jan Egeland, Suriye’nin İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulmasını öngören anlaşmanın süresinin uzatılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül’de, Rusya’nın Soçi kentinde İdlib mutabakatına varmıştı. Buna göre İdlib’de tüm tarafların silah bırakacağı 15-20 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması kararlaştırılmıştı. Rusya’nın, bölgeye yönelik operasyonunu askıya alması karşılığında Türkiye’nin bölgedeki ‘cihatçı örgütlerle’ ‘ılımlı muhalifleri’ 15 Ekim’e kadar ayırması ve ‘tüm radikal terörist gruplar’ın söz konusu bölgeden çıkarılması öngörülmüştü.

El Nusra kökenli Tahrir El Şam da 15 Ekim’de sosyal medyadan paylaştığı mesajda Suriye’de silahlarını teslim etmeyeceğini ve cihada devam edeceğini duyurmuştu.

Euronews’in haberine göre; Egeland bugün yaptığı açıklamada anlaşmanın süresinin uzatılması konusunda iki ülkenin hemfikir olduğunu söyledi.

Cenevre’de Suriye konulu toplantının ardından konuşan Egeland, İdlib’de 3 milyon insanın hayatını yakından ilgilendiren silahsızlandırılmış bölge için daha fazla çaba harcanacağını belirtti.

Müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyleyen Egeland, “Çatışmaya mahal verilmemeli, daha fazla müzakereye, daha fazla zamana ihtiyaç var. İdlib anlaşması son derece önemli” dedi.