Birleşmiş Milletler'den Yemen açıklaması

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen'de çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler'den Yemen açıklaması

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen’de çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Yıllardır Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’de savaş suçu işlediği biliniyor. Birleşmiş Milletler’in ve diğer birçok ülkenin Yemen’e yönelik sessizliği ise tepki toplamıştı.

Yemen’de, dünyanın “insan kaynaklı” en kötü krizinin yaşandığını belirten BM Genel Sekreteri Guterres, “Yemen bugün uçurumun eşiğinde duruyor.” diye konuştu.

Ülke nüfusunun yarısını oluşturan 14 milyon kişinin, kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Guterres, dünyanın en kötü insani krizinin yaşandığı dediği Yemen’de, krizin aciliyetinin ve yaklaşan kıtlığın kayıtsızlığa yer bırakmadığını belirterek, çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Yaklaşmakta olan felaketi engellemek için acilen atılması gereken 4 noktaya dikkati çeken Guterres, bunları “özellikle nüfusun yoğun olduğu ve kritik altyapının bulunduğu bölgelerde çatışmalara derhal son verilmesi, ticari ve insani gıda, yakıt gibi ürünlerin kısıtlama olmaksızın ülkeye girişine izin verilmesi, döviz kurunu dengeleme ve maaşları ödeme gibi kritik adımlar atılarak Yemen ekonomisinin desteklenmesi ve insani yardım kuruluşlarının erişim alanlarını genişletebilmeleri için uluslararası finansal desteğin artırılması” şeklinde sıraladı. Guterres, “Uluslararası toplum, Yemen’deki anlamsız şiddet döngüsünü durdurmak ve yaklaşan felaketi önlemek için gerçek bir fırsata sahip.” dedi.

Guterres son olarak “Yemen’de barış fırsatı var ve bu fırsat elden gitmemeli. Tarafları, bu ay sonunda BM denetiminde yapılacak istişarelerde, diyalog yoluyla engelleri aşmaya ve sorunları çözmeye davet ediyorum. Tüm üye devletlere ve diğer paydaşlara da bu krizi sona erdirmeye yönelik adımlar atması çağrısı yapıyorum.” ifadelerini kullandı.