Binali Yıldırım ABD'yi Boeing'e şikayet etti: Önemli müşteriyiz, niye birşey yapmıyorsunuz?

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye'ye yaptırım uygulayan ABD yönetimini uçak firması Boeing'e şikayet etti.

Binali Yıldırım ABD'yi Boeing'e şikayet etti: Önemli müşteriyiz, niye birşey yapmıyorsunuz?

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiği Kuzey Kıbrıs’tan dönüş yolunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım, ABD ile devam eden ve tansiyonu süren gerilimle ilgili soruya verdiği yanıtında, uçak firması Boeing’i işaret edip “Türkiye önemli bir müşteri. Niye birşey yapmıyor? Sesini yükseltmesi lazım.” dedi.

Yıldırım’ın konuşmasında o bölüm şöyle:

“Senatoya yakın zamanda bir mektup göndereceğim. Sadece oraya değil. Avrasya coğrafyasında Japonya’dan İspanya’ya kadar ABD yönetiminin bu çıkışı belirli oranda her ülkede tahribat yaptı. Dolayısıyla burada bir ortak şuura, ortak duruşa ihtiyaç var. Japonya’nın Türkiye’de yatırımı var, İspanya’nın Türkiye’de yatırımı var, Almanya’nın yatırımı var, Kore’nin yatırımı var, müteşebbisleri zarar görüyor. Biz tabii ki onlara sahip çıkacağız ama vatandaşı oldukları ülkelerden de bu konuda destek bekliyoruz. Boeing firması niye bir şey yapmıyor? Türkiye önemli bir müşteri. Sesini yükseltmesi lazım. Başkaları da var.

Bu durum bir kriz ama bünyesinde bir fırsatı da barındırıyor. 1974’ü hatırlayın. 1974’teki durum çok daha vahimdi. Elimizde hiçbir şey yoktu. Ondan sonra biz kendi savaş gemimizi yapmaya başladık. Kendi savunma sistemimizi geliştirecek adımları atmaya başladık ve iyi mesafeler kat ettik. Dolayısıyla ABD bu işi daha aymaz bir şekilde sürdürürse bize kısa vadede yük getirir, sorunlar oluşturur. Ama orta, uzun vadede bize büyük bir imkan kapısını açabilir.”

Türk Hava Yolları’nın ile ABD’li uçak firması Boeing ile bu yılın Mart ayında 25’i kesin, 5’i opsiyonlu toplam 30 adet 787-9 Dreamliner tipi yolcu uçağına yönelik sipariş anlaşmasının kesinleştiği açıklanmıştı.