Berat Albayrak'tan 'faiz artırımı' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan, Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararının ardından açıklama geldi.

Berat Albayrak'tan 'faiz artırımı' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan, Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının ardından açıklama geldi.

Albayrak yaptığı açıklamada, orta vadeli ekonomi planının 20 Eylül’de açıklanacağını ve enflasyonun ekim ayında düşüşe geçeceğini duyurdu.

Faiz kararına da değinen Albayrak “Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tartışması kapanmıştır. Spekülatif girişimleri denetleyeceğiz” diyerek orta vadeli programın 20 Eylül’de açıklanacağını belirtti.

Berat Albayrak açıklamasında, “Merkez Bankası enflasyonla mücadele konusunda para politikası alanında gerekli gördüğü adımı attı. Şimdi sıra mali taraftaki en önemli husus enflasyonla mücadele, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme, cari açığın düşürülmesi konularında 3 yıllık iş planımız olan Orta Vadeli Program’ın açıklanmasında. OVP’yi 20 Eylül’de açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Albayrak açıklamasına “Performansı takip edilebilir, şeffaf ve hesap verilebilir bir OVP olacak. OVP, küresel piyasaların ve yatırımcıların Türkiye’ye güvenlerinin güçlü şekilde tesisini sağlayacak.” sözleriyle devam etti.

Albayrak’ın açıklamasından önemli noktalar şöyle:

“Türkiye’nin ana gündem maddesi ekonomi, ekonomi yönetiminin ana gündem maddesi de enflasyon ve faiz ile mücadeledir. Para politikaları ile mali politikalar uyumlu ve koordinasyonlu şekilde uygulanıyor. Ekimden itibaren enflasyonda da dengelenme ve aşağı yönlü trendi gözlemleyeceğiz.”

“Bundan sonraki süreçte tüm bakanlarla birlikte enflasyonla mücadele, tasarruf ve verimlilik esaslı çalışmaların benimsenmesi ana ve temel hedef olacak. Hep beraber bu hedefler doğrultusunda çalışacağız. Gelinen nokta, enflasyon ile topyekun mücadele gerektirmektedir. Kamunun yanında özel sektör, bankalarımızın ve STK’larımızın da bu konuda katkı sağlamalarına çalışacağız. Hepsi ile gerekli görüşmeleri yapacağız.”

Döviz yasaklamasında yönetmelik çıkacak

“Dövizle ödemeleri ve işlemleri yasaklayan düzenlememiz çıktı. Yönetmeliğimizi de kısa sürede yayımlayarak, geçmiş işlemlerin hangi esaslar üzerinden yapılacağını açıklayacağız.”

“Kur bahanesi ile, fiyatlarda spekülatif artışlar ve fırsatçılık asla kabul edilemez. Farklı kurum ve kuruluşların bünyesinde kurulacak birimlerle bu spekülatif girişimleri denetleyecek ve önüne geçeceğiz.”

Bankalara kazan-kazan ayarı

“Bundan sonra bankalarda likiditeyle ilgili adımlar atılacak. Artık bankalardan da reel sektör ile ilgili adımlar bekliyoruz. Bankalar, reel sektör ile ilgili yaklaşımını kazan-kazan anlayışına göre kurgulamalı. Aşırı yüksek kredi faizleri gerçekçi değil.”

Varlık Fonu açıklaması: Başkanlığa Cumhurbaşkanımızın atanması itibarı artıracak

“Alanında çok etkin bir isim. Kendi alanında çok etkili, tecrübe sahibi bir yönetim kurulumuz var. Varlık Fonu’nun en büyük gücü, cumhurbaşkanımızın yatırımcılar için sağladığı büyük güven olacak. Fonun başkanının cumhurbaşkanımız olması, etkinliğini de yatırımcılar nezdinde itibarını da en üst seviyeye çıkaracak.”