Bakan Pakdemirli: Vatandaşımız az et yesin, biz de ithal etmeyelim

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kırmızı etin ithal edilmesine yönelik eleştirilere ''biraz daha tavuk ve balık eti yesek aslında Türkiye et olarak kendi kendine yeter.'' cevabını verdi.

Bakan Pakdemirli: Vatandaşımız az et yesin, biz de ithal etmeyelim

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kırmızı etin ithal edilmesine yönelik eleştirilere ”biraz daha tavuk ve balık eti yesek aslında Türkiye et olarak kendi kendine yeter.” cevabını verdi.

Kahramanmaraş’ta Tarım Çalıştayı’na katılan Bakan Pakdemirli, tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Tarım ve hayvancılık sektöründe ithalata yönelik eleştirilere cevap veren Pakdemirli, ”Bugünlerde et konusu çok speküle ediliyor. Büyükbaş hayvan varlığımız 2002 yılında 9,9 milyonmuş. Şimdi 16 milyon adete çıktı. Yüzde 60’dan fazla artış var. Bunu da unutmamamız gerekiyor. Bugün etle ilgili zaman zaman ithalata başvurma nedenimiz, halkımızın tercihlerinin değişmesi ve refah seviyemizin yükselmesi.”  ifadelerini kullandı.

Sebep çok et yenmesiymiş

Türkiye’de et üretiminin yüzde 60 arttığını ileri süren Pakdemirli, buna rağmen ithal ete duyulan ihtiyacı halkın çok et yemesine bağladı. Pakdemirli et üretimindeki artışın büyük bir başarı olduğunu söyleyerek ”Peki bu başarıya rağmen neden ithal ediyoruz. Çok basit bir sebebi var. Türkiye 2002 yılında kişi başı 6 kilogram et tüketiyordu şimdi 15 kilo et yemeye başlamış.” dedi.

Pakdemirli vatandaşın kırmızı eti daha az tüketmesini şu sözlerle telkin etti:

“Vatandaşın tercihine bir şey diyemeyiz ama biraz daha tavuk ve balık eti yesek aslında Türkiye et olarak kendi kendine yeter ama tercih bu tarafta. Biz de Bakanlık olarak bunu kendimize ödev edindik. Biz bu işin ithalatını bitireceğiz. Yerli üreticimizi destekleyeceğiz.2021’den sonra özellikle kasaplık et ithalatı tamamen sıfır olacak. Kasaplık canlı hayvan ithalatımız 2021’den sonra inşallah bir daha olmayacak.”