‘Bağdat ve Erbil arasında ‘Kerkük petrolü’ görüşmeleri başladı’

Irak, IKBY ile Kerkük'ten petrol ihracatını başlatmayı öngören müzakerelere başladığı iddia edildi; söz konusu anlaşma günlük 400 bin varili kapsıyor

‘Bağdat ve Erbil arasında ‘Kerkük petrolü’ görüşmeleri başladı’

Irak hükümetinin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle Kerkük’ten petrol ihracatını yeniden başlatma amacıyla müzakerelere başladığı iddia edildi.

Financial Times tarafından aktarılan habere göre anlaşma, günlük 400 bin varil petrolü kapsıyor. Anlaşmaya göre ayrıca, ham petrol üzerineki baskı da -ABD’nin talebi doğrultusunda- hafifletilecek. Görüşmelerin bu ayın sonunda tamamlanarak anlaşma imzalanması bekleniyor. Kerkük’teki petrol sahaları, IKBY tarafından bağımsızlık ilanı sonrasında, bölgenin Irak yönetimine geçmesinden bu yana çalışmıyordu.

Irak muaf tutulmuştu

Geçen senenin Aralık ayında ise, Irak ve İran arasında imzalanan anlaşmada, petrol boru hattı tamamlanana kadar günlük 30 ile 60 bin varil petrolün tankerlerle taşınması kararlaştırılmıştı. Öte yandan, ABD ise İran yaptırımlarının ardından İran’la petrol ticaretine ilişkin Irak ve beraberindeki 7 ülkeye muafiyet tanıdığını duyurmuştu.