AYM'den önemli karar: Grev yasağı hak ihlalidir

Anayasa Mahkemesi, Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın grevini yasaklayan Bakanlar Kurulu kararının anayasada düzenlen sendika hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

AYM'den önemli karar: Grev yasağı hak ihlalidir

Anayasa Mahkemesi, Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (BMİS) grevinin 30 Ocak 2015 tarihinde yasaklayan Bakanlar Kurulu kararının anayasada düzenlen sendika hakkının ihlali olduğuna karar verdi. AYM, sendikaya 50 bin TL de tazminat ödenmesine hükmetti.

Hükümetin grev yasağına gerekçe gösterdiği “mili güvenlik” kavramının geniş bir şekilde yorumlanmasının keyfiyete yol açabileceğini belirten AYM, mahkemelerin savunduğu “ekonomik güvenlik” gibi bir gerekçenin kanunda olmadığını vurguladı.

“Söz konusu erteleme kararı ile Anayasal bir hak olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılması fiilen anlamsız hale gelmiştir” diyen AYM, Birleşik Metal İş Sendikası’na 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

BMİS 29 Ocak 2015’te metal iş kolunda örgütlü olduğu fabrikalarda patron sendikası MESS’in sözleşme dayatmasını reddederek grev kararı almıştı. Ancak AKP 22 fabrikada örgütlü 15 bin işçinin grevini  ‘milli güvenlik’ bahanesi ve Bakanlar Kurulu imzasıyla yasaklamıştı.

Sendikanın açtığı davalar ise reddedilmişti.

http://gazetemanifesto.com/2018/01/26/iscinin-amansiz-dusmani-akp-iste-15-yilda-yasaklanan-grevler/