AYM Erdoğan’ın 'Gezi hakaretleri'yle ilgili yapılan başvuruyu reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haziran Direnişi’ne katılanlara yönelik sarf ettiği, ‘vandal’, ‘barbar’, ‘çapulcu’, ‘kemirgen’, ‘ajan’ ve ‘hain’ gibi hakaretlere ilişkin yapılan bireysel başvuruyu reddetti.

AYM Erdoğan’ın 'Gezi hakaretleri'yle ilgili yapılan başvuruyu reddetti

Haziran Direnişi sırasında polisin attığı biber gazı kapsülünün ayağına çarpması sonucu yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında “Halkı sosyal, sınıf ve bölge üzerinden ayrıştırdığı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Aydoğan, suç duyurusunun ardından gözaltına da alınmıştı.

Suç duyurusunun ardından Aydoğan, Anayasa Mahkemesi’ne de bireysel başvuruda bulundu. Ancak AYM, Aydoğan’ın başvurusunu reddetti.

“HER DURUMDA CEZA SORUŞTURMASI GEREKMEZ”

AYM’nin ret gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Devletin maddi ve manevi varlığa yönelik müdahalelere karşı etkili mekanizma kurma yükümlülüğü, her durumda mutlaka ceza soruşturması yapılmasını gerekli kılmaz. Somut olayda ileri sürülen maddi ve manevi varlığa müdahale edildiğine ilişkin iddianın ceza soruşturması yerine tazminat yolu tüketildikten sonra bireysel başvuruya konu edilmesi gerekmektedir.”

AYM ayrıca şunları kaydetti:

“Başvuruda ihlal edildiği ileri sürülen hakkın Anayasa ve Sözleşme ile Türkiye’nin taraf olduğu ek protokollerin ortak koruma alanına girmediği anlaşılmaktadır.

Açıklanan gerekçelerle başvurunun, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiği iddiasının başvuru yollarının tüketilmemesi, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna…”

AİHM’E GİDECEK

Birgün‘ün haberine göre, AYM’nin kararına tepki gösteren Aydoğan, “Bu karar aslında yasaların ve kanunların kişilerin tekeli altında olduğunun ispatı niteliğindedir. Yüksek mahkemenin bu kararını AİHM’e götüreceğiz” diye konuştu.