Ambulans verilmeyince hastasını sedye ile caddeye çıkardı

Caddede sedyedeki hastayı görenler büyük şaşkınlık yaşadı

Ambulans verilmeyince hastasını sedye ile caddeye çıkardı

Türkiye’de sağlık alanında neredeyse her gün bir skandala imza atılıyor. Sağlık emekçilerine uygulanan şiddet, sağlığın tamamen ticarileştirilmesi, hastanelerin bakımsızlığı gibi olaylar İkinci Cumhuriyet’te “normalleşen” başlıklar haline dönüştü.

Son olarak Kayseri’de yaşanan olay ise sağlıkta gerçekleşen büyük dönüşümün (!) geldiği noktayı iyi özetliyor. Kayseri’de, Develi ilçesinde yaşayan KOAH hastası Naciye Törk, fenalaşınca ambulansla ERÜ Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’nin acil servisine getirildi. Törk, buradaki ilk müdahalenin ardından göğüs hastalıkları bölümüne sevk edildi. Hastanede bir gün kalan Naciye Törk, taburcu edildi. Doktorlar, Törk’ün ailesine, hastanın kardiyoloji bölümünde de muayene edilmesi gerektiğini söyledi. İddiaya göre, ailesi, Naciye Törk’ü kardiyoloji bölümüne götürdü. Ancak, burada görevliler aynı gün işlem yapılamayacağını ve bu nedenle de Törk’ün ‘yatış’ işleminin gerçekleşmeyeceğini belirtti. Naciye Törk’ü Develi’ye götürmeye karar veren ailesi, ambulans talebinde bulundu. Görevliler, taburcu olan hastaya ambulans da verilemeyeceği söyledi.

Uygulamaya tepki gösteren aile, Naciye Törk’ü kendi araçlarıyla Develi’ye götürmek istedi. Törk’ü sedyeyle hastaneden çıkaran aile, kampüsten yaklaşık 700 metre uzaklıkta park halindeki araçlarına doğru götürdü. Olaydan haberdar olan hastane yönetimi tepkiler üzerine, Törk ve ailesine ulaştı. Hastaneye geri getirilen Naciye Törk’ün kardiyoloji bölümüne yatışı yapıldı.

Olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı.