Aladağ faciası sanığı okul müdürü oldu

Adana Aladağ’da Özel Aladağ Kız Öğrenci Yurdu’nda üç yıl önce meydana gelen yangın nedeniyle yargılanan dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın Çukurova’da bir ortaokula müdür olarak atandığı ortaya çıktı.

Aladağ faciası sanığı okul müdürü oldu

Aladağ’daki öğrenci yurdunda 11 çocuk, 12 kişinin yanarak can verdiği faciada, yeterli denetim görevini yapmadığı için ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan yargılanan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca kınama cezası verilen eski Aladağ Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Çukurova’da bir ortaokula müdür olarak atandı.

Adana Aladağ’da Özel Aladağ Kız Öğrenci Yurdu’nda üç yıl önce meydana gelen yangın nedeniyle yargılanan dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın Çukurova’da bir ortaokula müdür olarak atandığı ortaya çıktı.

11’i çocuk 12 kişinin öldüğü yangında kızlarını kaybeden babalardan Hasan Maden, Aladağ’da başka yurt bulunmadığından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu yurda yönlendirdiğini belirtirken baba Ali Köylü de, “Müdür Mehmet Aktaş yurt imkânı olmadığını, Kozan’a gönderebileceğimizi söyledi. Kozan uzak olduğundan kaydettiremeyeceğimizi söyledim. O zaman özel yurda kayıt yaptırabileceğimizi söyleyip bizi yönlendirdi” diye konuşmuştu.

Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz’ın haberine göre, bu ifadeler üzerine hakkında idari soruşturma açılan Aktaş hakkında Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda, yangın söndürme tatbikatının yapılmadığı, binanın depreme dayanıklılık raporunun olmadığı, yeterli sayıda hizmetlinin çalışmadığı, belletici öğretmen görevlendirilmediği, belgeli aşçı bulundurulmadığı tespitleri yer aldı. Müfettişlerden sonra Aladağ Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli ile kaymakamlık çalışanı Cihan Ünal, 12 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016’da iki kez yurdu denetledi. Elektrik tesisatı ve yangından korunma sistemi uygun olmadığı halde “Yangına karşı gerekli önlemler alınmıştır” diye rapor yazıldığı saptandı. Yine Aladağ’dan Ramazan Arı ve Bayram Aydın’ın 25-27 Mayıs 2013’teki denetimde gerçekdışı rapor tuttukları ortaya çıktı. Aktaş, müfettiş raporlarınca belirlenen eksiklere rağmen yurda kullanım izni vermekle suçlandı.

KINAMA CEZASI ALMIŞTI

Aktaş’ın raporlarda altı çizilen kusurlara rağmen yurda kullanım izni verdiği, olumsuzlukları gidermediği ifade edildi. Aktaş’a kınama, Gökçeli’ye ve Ünal’a birer gün maaş kesim cezası verildi. Aktaş ve dört kamu görevlisi için soruşturma izni çıktı. İzin doğrultusunda beş kişiye “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan dava açıldı. İddianamede, “Yeterli denetim yapılsaydı ölümlerin meydana gelmeyebileceği anlaşılmıştır” denildi. Bu dava, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana Aladağ davasıyla birleştirildi.

ŞİMDİ OKUL MÜDÜRÜ

Aktaş, Ağustos 2017’de milli eğitim müdürlüğü görevinden alınarak, Sarıçam Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu’nda sosyal bilgiler öğretmenliğine getirildi. Bir yıl sonra da Çukurova Genç İş Adamları Derneği Ortaokulu’na müdür olarak atandı.