AKP'li Hayati Yazıcı'dan Destici'ye 'idam' tepkisi: Neden öyle dedi anlamıyorum

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin Ankara Milletvekili ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin "idam teklifini Ekim ayında Meclis'e getireceğiz" açıklamasına tepki gösterdi.

AKP'li Hayati Yazıcı'dan Destici'ye 'idam' tepkisi: Neden öyle dedi anlamıyorum

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin lideri Tayyip Erdoğan’ın meydanlarda seçim öncesinde de sık sık dile getirdiği idam cezası ile ilgili vaadi konusunda, Meclis’teki vekil sayısına işaret ederek, “Anayasa değişikliği de 401 gerektiriyor. Bizim sayımız yeterli değil.” dedi.

NTV‘ye konuk olan Yazıcı, konuyla ilgili olarak “Genel Başkanımızın söylemini çok değerli buluyorum. Bu tür düzenleme bir yasayla olması mümkün değil. Bir anayasa değişikliği gerekiyor. Anayasa değişikliği de 401 gerektiriyor. Bizim sayımız yeterli değil. Diğer partiler ne der bunları zaman içerisinde göreceğiz.” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle müzakere süreci içinde olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığını ayrıca, Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerinin imzaladığı Siyasi Haklar Sözleşmesi’ni de hatırlatan Yazıcı,  “Ama ne olursa olsun yasalar yerlidir, millidir. Yasaların kaynağı toplumdaki kurallardır. Onu saygın hale getiren toplumdaki algıdır. Toplumda talep varsa, siyaset duyarsız kalamaz.” ifadelerini kullandı.

“İdam cezası geriye dönüşü olmayan bir cezadır.” diyen Yazıcı, “İdam cezasının uygulandığı ülkenin yargılama faaliyetlerinin çok özgür ve çok kaliteli olmalıdır. Yargının üretiği şey adalettir. Yargının ürettiği toplumda karşılık bulmuyorsa, yargılama faaliyetlerinde bir sorun var demektir.” diye konuştu.

DESTİCİ’NİN AÇIKLAMALARI

Yazıcı, Meclis’e AKP listelerinden giren BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin “İdam cezası teklifimizi ekim ayında Meclis’e sunacağız” şeklindeki açıklamasına da, “Anayasa değişikliği teklifi vermek için belli bir sayıda imza gerekir. O arkadaşımız neden öyle dedi anlamıyorum.” diye yanıt verdi.