AKP'de yönetim sıkıntısı: Bakanlık sayısı tekrar yükseliyor

Bakanlık sayısını 16'ya düşüren AKP'nin "iş yükünün artışı" ve "verimsizlik" tespitiyle bu konuda yeni değişikliğe gideceği belirtiliyor.

AKP'de yönetim sıkıntısı: Bakanlık sayısı tekrar yükseliyor

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adı verilen yeni rejimle birlikte 26 olan bakanlık sayısını 16’ya düşüren AKP’nin “iş yükü”nün artması ve “verimsizlik” tespitiyle sayıyı tekrar arttıracağı, öte yandan bazı bakanları de değiştireceği konuşuluyor.

Hürriyet‘ten Nuray Babacan’ın haberine göre, bakanlıkların birleştirilmesi ve bazı kurumların bağlı olduğu bakanlıkların değiştirilmesinin ardından, verimlilikle ilgili sorunlar yaşanmaya başlandı. Dört ayda bakanlıkların büyüklüklerinin tek bakan tarafından yürütülmesinin güçlüğü görüldü. Bazı bakanların, bakanlıkların bir tek yönüne yoğunlaştığı, diğer alanlarla ilgili kararların geciktiği konuşulmaya başlandı.

Bu gelişmelerin ardından Ankara kulislerinde, özellikle birleştirilince çok büyük yapıya dönüştüğü ve karar alma mekanizmalarında sıkıntı yaşandığı belirtilen bakanlıkların yeniden bölüneceği konuşuluyor.  Bu bakanlıklardan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ayrılacağı konuşulurken Ticaret ve Gümrük’ün ayrı yapılara dönüştürülebileceği öne sürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda da turizm ile ilgili çalışmaların başarıyla yürütülmesine karşın kültürün gölgede kaldığı ifade ediliyor.

BAKANLAR DA DEĞİŞEBİLİR

Habere göre hem kabinenin yapısında, hem de kabinede yer alacak isimlerde revizyona gidilebileceğini iddia edenler, bakanlık sayısının 16’dan 19’a çıkarılabileceğini, bazı bakanların değiştirileceğini, bunun da ocak ayında veya yerel seçimlerden sonra yapılacağını dile getirdi.

ERDOĞAN, “HANTALLIK ENGEL OLUYOR” DEMİŞTİ

Erdoğan 24 Haziran seçimleri öncesi bakanlık sayısının düşürülmesi hedeflerini anlatırken, “Ekonomi yönetimi sadeleşmiş oluyor, 6 olan bakanlık sayısını 3’e indiriyoruz. Orda da çok önemli bir adım bunu da Ticaret Bakanlığı‘na dönüştürüyoruz. Burada Ticaret Bakanlığı‘na dönüşmek suretiyle burada 3 bakanlığı bir araya getiriyoruz. Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmalarımızın önemli bir bölümünü istediğimiz düzeyde ve sürede hayata geçiremedik, çok çileler çektik. ‘Bürokratik oligarşi’ diye benim sürekli ifade ettiğim bu yapıların hantallığı, kurumlardaki iş ve işleyiş süreçleri, hep önümüze birer engel olarak çıktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu engelleri bir defa ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.