AKP seyretti, işçileri ücretsiz ve sigortasız çalıştıran patronlar bir gecede kaçıp gitti

Bursa'da yeni kurulan bir tekstil atölyesinin sahipleri, işçileri aylarca sigortasız ve ücretsiz çalıştırdıktan sonra makineleri de alıp kayıplara karıştı.

AKP seyretti, işçileri ücretsiz ve sigortasız çalıştıran patronlar bir gecede kaçıp gitti

AKP’nin iktidarıyla birlikte patronlar için giderek “güvencesiz ve örgütsüz işçi cenneti” haline gelen Türkiye’de işçilere karşı girişilen hukuksuzlukların haddi hesabı yapılamazken, yaşananların boyutu artık göstere göstere suç işlemeye kadar varabiliyor.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde yaklaşık 3 ay önce faaliyete başlayan bir tekstil atölyesinin çalışanları, sabah işe geldiklerinde işyerinin tamamen boşaltıldığını görünce şoka uğradı. 2 aydır maaşları ödenmeyen işçiler, yaklaşık 40 kişinin çalıştığı atölyede personelinin çoğunun da sigortasız olduğunu açıkladı.

Orhangazi’ye bağlı Muradiye Mahallesi’nde 4 kişi tarafından işletilen atölyede personelin maaşını alamadıkları için şikâyetçi olacaklarını söylemeleri üzerine, firma sahiplerinin bütün makineleri toplayarak kaçtığı öğrenildi.

Yaklaşık 3 ay önce kurulduğu öğrenilen ve bebek kıyafetleri üreten atölyenin boşaltıldığı, personel hafta sonu işe geldiğinde ortaya çıktı. Sabah işe gelen çalışanlar kapıların kapalı olduğunu görünce şaşırdı. İşçiler, çevredeki esnafa sorduklarında ise, işletmecilerin makineleri kamyona doldurarak gittiğini öğrendi.

“CUMARTESİ PAZAR BİLE ÇALIŞTIK AMA 1 GÜNLÜK SİGORTAMIZ DAHİ YOK”

Orhangazili Melike Ak, 1,5 ay evvel işe girdiğini ifade ederek, “Sigortamı yapmadılar. Bugün yapacağız, yarın yapacağız diye oyaladılar. Şikâyet edeceğimi söylemiştim. Bu sabah işe geldiğimde ise kaçtıklarını öğrendim” dedi.
İşyeri sahibi olarak bildiği kişilere telefon ve sosyal paylaşım sitesi üzerinden ulaşmaya çalıştığını belirten Ak, “Hiçbir çağrıma cevap vermediler. Sonra da beni engellediler” dedi.

Tekstil atölyesinde 2 aydır çalıştığını söyleyen Rabia Şahin ise, “Emeğimiz heba edildi. 2 aydır tek bir kuruş almadık. Hakaret eder gibi yanlarına çağırıp biz size 100200 lira verelim dediler. Sanki bir burada cep harçlığı için çalışıyormuşuz gibi. Hiç kimseye doğru düzgün maaş yok, sigortamız yok. Arkadaşlarımızı akşam 7’ye kadar çalıştırdılar. Cumartesi, pazar dahil mesaiye kaldık. Ama mesai paraları da verilmedi. Bir gün bile sigortamız yok. bizi susturabilmek için sadece 7 kişinin sadece girişleri yapıldı” diye konuştu.

İşçiler emniyete ve savcılığa müracaat etti.

Merdiven altı hayatlar.

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin büyükşehirlerinin yoksul semtlerindeki emekçilerinin çalıştırıldığı ve denetimsiz bırakılmaları nedeniyle “merdiven altı” diye tabir edilen tekstil atölyelerinde hiçbir güvencesi olmayan milyonlarca işçi, kimi zaman 15-16 saate kadar uzayan mesailere maruz bırakılıyor. Görevleri arasında çalışma koşullarını denetlemek ve ihlaller karşısında cezai müeyyide uygulamak da bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise patronların hizmetinde olmaları nedeniyle yaşananlara göz yumuyor.