AKP oyunu: OHAL kalkıyor, 'kısmi'si geliyor

Seçim sonrası OHAL'i uzatmayacağı sözünü veren AKP, yerine eskisini aratmayacak tedbirleri devreye sokuyor.

AKP oyunu: OHAL kalkıyor, 'kısmi'si geliyor

24 Haziran seçimleri sonrası OHAL’in bir daha uzatılmayacağı sözünü veren AKP bunu yerine getirecek. Ancak  yerine alacağı tedbirler, ‘terörle mücadele’ bahanesi altında halkın üzerinde bir sopa olarak kullanılmaya devam edecek.

Edinilen bilgilere göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde OHAL’in kaldırılmasına yönelik hazırlıklar konusunda kurmaylarıyla bir değerlendirme toplantısı yaptı. AKP’li kurmayların bir bölümü “Henüz gerekli çalışmalar yapılmadı. Böyle bir dönemde OHAL’in kaldırılması doğru olmaz. Bir süre daha devam etsin” görüşünü dile getirdi. Toplantıdaki bazı isimler ise bu görüşe karşı çıkarak, seçim meydanlarında OHAL’in kaldırılacağının dile getirildiğini, bunun tam tersi bir tavır sergilemenin doğru olmayacağını savundu. Erdoğan da, OHAL’in kaldırılmasını ancak, terörle mücadelede boşluk oluşturmayacak şekilde alınacak tedbirlerin bir an önce uygulamaya konulmasını istedi. Bunun üzerine, söz konusu düzenlemelerin KHK ile yapılabileceği gündeme geldi ancak, bunun yasa teklifi olarak Meclis’ten geçirilmesinin daha doğru bir usul olduğu neticesine varıldı.

TEDBİRLER KANUNLAŞIYOR

AKP’nin hukukçu kurmayları, Erdoğan’la yapılan toplantıdan ortaya çıkan görüş doğrultusunda, süresi 18 Temmuz’da dolacak OHAL kapsamındaki bazı terörle mücadele uygulamalarını, yasa metnine dönüştürmek için yaklaşık 100 maddeden oluştuğu belirtilen yeni bir paket hazırladı. Paketle ilgili Erdoğan’a da sunum yapıldığı belirtildi. TBMM Başkanlık seçimlerinin tamamlanması ve komisyonlarının oluşması ile birlikte en geç önümüzdeki hafta Meclis gündemine getirilmesi planlanan kanun teklifi ile OHAL kapsamında alınan bazı tedbirler yasalara taşınacak.

VALİLERİN YETKİLERİ ARTTIRILACAK

AKP kurmayları “Başta FETÖ ve PKK olmak üzere terör örgütleri ile mücadele için ek tedbirler gerekli. Bunun için terörle mücadeleye ilişkin yasalarda değişikliklere gidilecek. Bir boşluk oluşmadan mücadele edilmesi için, OHAL kapsamındaki bazı uygulamalar için yasa çıkarılması gerekiyor” dedi.

Hürriyet’in haberine göre de bakanlara veya valilere “bölgesel kriz yönetimi” yetkisi, bir başka deyimle “kısmi OHAL” ilan etme yetkisi verilecek. Bu kapsamda geçici sokağa çıkma yasağı ilanı, kentlerde gösteri yürüyüşlerini veya etkinlikleri güvenlik gerekçesiyle iptal etme, “terör faaliyeti” bahanesiyle mekânları kapatma yetkisi verilebilecek.

Bu bölgelerde, yargı ve güvenlik birimlerinin hızlı müdahalesi için yayın yasağı, ev ve araç arama, gözaltı, teknik takip, dinleme gibi konularda yetki aktarımı yapılacak. Belli bölgeyi kapsayan bu uygulama süreli olacak, gereksinim ortadan kalktığında kısıtlamalar sona erecek.