Kamu kurumları CEO'lara teslim edilecek

3 no'lu cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile artık kamu ve kuruluşlarının başına özel sektörden yöneticiler getirilebilecek.

Kamu kurumları CEO'lara teslim edilecek

Yeni sistemle birlikte kabineye doğrudan patronları alarak, ülkeyi yönetirken esas önceliğinin sermayenin ihtiyaçları olacağını açıkça ilan eden AKP iktidarı, kamu kurum ve kuruluşlarının başına da yine şirket patronları ve yöneticilerini getirmenin önünü açtı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte yayımlanan 3 no’lu kararnameye göre, bakan yardımcıları, kurum başkan ve genel müdürler ile valilerin atanmasında memur olmak şartı kaldırıldı. Atama yetkisinin cumhurbaşkanı ya da cumhurbaşkanının devretmesiyle bakan ve bakan yardımcılarında olduğu bu görevler için 4 yıllık üniversite mezunu olmak, alanında en az 5 yıl sigortalı çalışmış olmak yeterli olacak.

Daha alt kadrolarda ise en az 5 yıllık kamu hizmeti aranacak. Görev süreleri ise Cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlı olacak.

PATRONLARA EMANET EDİLECEK: SGK, YÖK, TOKİ, TMSF, TRT…

Özel sektörden atama yapılabilecek görevlerden bazıları şöyle: Diyanet İşleri Başkanı, MİT Başkanı, MGK Genel Sekreteri, Savunma Sanayi Başkanı, Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanları, Cumhurbaşkanlığı Kurul Başkanları, TRT Genel Müdürü, Merkez Bankası Başkanı, Özelleştirme İdaresi Başkanı, Sayıştay Başsavcısı, Valiler, Büyükelçiler, TMSF Başkanı, YÖK üyeleri, GİB Başkanı, SGK Başkanı, KOSGEB Başkanı, genel müdürler, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü, TOKİ Başkanı.

657 DIŞINDA ÇALIŞACAKLAR

Kurum başkanları ve genel müdürlerin sözleşmeleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun dışında da yapılabilecek. Bu görevlere getirilecek olan kişilerin maaşlarıyla ilgili taban ve tavan ücretler benzer görevlere bakılarak belirlenecek. Emsal bir ücret olmadığı takdirde de işin yapısına göre maaş belirlenecek. Burada da maaş belirleme yetkisi sözleşmeyi imzalayan makam ya da Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

http://gazetemanifesto.com/2018/07/10/bakanliklar-sermayeye-teslim-iste-yeni-kabinenin-patron-uyeleri/