AKP adaylarına bunları soracak: Kaça sattın, kime sattın?

AKP'de yerel seçim öncesi aday belirleme sürecinde mevcuttaki başkanların "karne"sini değerlendirirken önemli kriterlerden birinin de "Hangi araziyi, kime, ne kadara sattığı" olduğu öğrenildi.

AKP adaylarına bunları soracak: Kaça sattın, kime sattın?

AKP’de yerel seçimlerde belirlenecek adaylarla ilgili olarak Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ın insiyatifi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye bıraktığı, Özhaseki’nin aday belirleme sürecinde öncelikli olarak adayların “ne kadar rant ürettiği”ne ilişkin sorulara yanıt aradığı öğrenildi.

Konuyla ilgili ayrıntıları köşesinde aktaran Türkiye Gazetesi yazarı Süleyman Özışık, Erdoğan’ın milletvekilleri ile teşkilatların sunduğu önerileri “Bizzat Mehmet Özhaseki’ye götürün” diyerek geri çevirdiğini belirtti. Özışık’ın iddiasına göre Erdoğan’ın verdiği yetki sonrasında Özhaseki, geçtiğimiz hafta yapılan bir toplantıda bazı partililerin kendine yakın isimleri ön plana çıkarmaya çalışması üzerine “Bu görev bana verildi. Kimse kendi adayını ön plana çıkarmaya çalışmasın” diyerek “yumruğu masaya vurdu”.

Özışık, “Belediyecilik konusunda emsalsiz bir deneyime sahip” diyerek övdüğü Özhaseki’nin, mevcut belediye başkanlarının karnesini değerlendirmesini de şu sözlerle aktardı:

“Belediyeye ait ne kadar arazi satmış? Belediyeye ait arazileri nasıl değerlendirmiş? Sattığı araziler ile yaptırdığı projeler arasında ne kadar maddi fark var? Projeleri hangi müteahhitlere, kaç lira bedelle yaptırmış. Belediyeyi ne kadar kara geçirmiş veya zarara uğratmış. Başkanın şahsi gelir durumu nereden nereye ilerlemiş veya gerilemiş.
Bütün bunları ayrı ayrı hesaplayarak başarı ve başarısızlık grafiğini ortaya çıkarmaya çalışıyor.”

Özhaseki’nin adeta şirket bilançosu ölçer gibi belirlediği “kriter”ler, AKP’nin belediyecilikten anladığının sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı kâr ve rant faaliyeti olduğunu açıkça ortaya koyuyor.