'Adalet Sizsiniz' oyunu gösterime girmeden valilik tarafından yasaklandı

Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın oynadığı Adalet Sizsiniz adlı tiyatro oyunu 3 şehirde sahnelenmeden valilik tarafından yasaklandı.

'Adalet Sizsiniz' oyunu gösterime girmeden valilik tarafından yasaklandı

Ümit Denizer’in kaleme aldığı, Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın oynadığı  Türkiye’nin dört bir yanında sahnelenen “Adalet, Sizsiniz” oyunu, geçtiğimiz haftada 3 şehrin valiliği tarafından gösterime girmeden yasaklandı.

Cumhuriyet’ten Orhun Atmış’a, konuyla ilgili açıklamada bulunan Rutkay Aziz, oyunun gösterime girmeden Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de valilikler tarafından yasaklandığını belirterek, “Yaklaşık 175 oyuna ulaştık, oynamadığımız yer kalmadı. Geçen günlerde AKP’nin önemli yöneticileri kültürden bahsetseler de İskenderun, Adana ve Antakya’da oynadığımız oyunu, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de oynayamadık. Bu aslında bize verilmiş bir ceza değil, oranın insanına verilmiş bir ceza. Hemen ardından oyunu Van’da oynamaya başladık” dedi.

Rutkay Aziz sözlerine “Birçok arkadaşa da aynı şey oldu. Herhangi bir neden de belirtilmiyor, OHAL dolayısıyla hep söylenen, ‘Güvenlik gerekçesi’ oluyor” şeklinde devam etti.

Tek perdelik oyun “Adalet, Sizsiniz”, yargının siyasallaştığı üç tarihi olayı, Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın yorumlarıyla tiyatroya aktarıyor.

Oyunda; MÖ 5. yüzyılda Atina’da, ölüme mahkum edilen Sokrates, 1633 yılında Roma’da, Engizisyon’un müebbet hapse mahkum ettiği bilim adamı Galileo ve 1927 yılında Boston’da, adaletin ölüme mahkum ettiği iki İtalyan göçmen işçi Sacco ile Vanzetti’nin hikayeleri anlatılıyor.

2012 yılı Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Öte yandan, “Adalet, Sizsiniz” hala sahnelenmeye devam ediyor.

Oyun, 11 Ocak Perşembe İstanbul-Mecidiyeköy Artısahne

23 Ocak Salı Bursa Tayyare Kültür Merkezi

26 Ocak Cuma Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

15 Şubat Perşembe Ankara 4 Mevsim Tiyatro Salonu

16 Şubat Cuma Ankara Sanat Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşacak.

 

Biletlerine şu linkten ulaşabilirsiniz.