ABD’li generaller: Türkiye NATO’dan çıkabilir

New York merkezli, Amerikalı gazi askerlerin kontrolündeki finans kuruluşu Academy Securities tarafından hazırlatılan bir rapora göre, Türkiye'nin yıl sonunda NATO'dan ayrılma ihtimali giderek artıyor.

ABD’li generaller: Türkiye NATO’dan çıkabilir

New York merkezli, Amerikalı gazi askerlerin kontrolündeki finans kuruluşu Academy Securities tarafından hazırlatılan bir rapora göre, Türkiye’nin yıl sonunda NATO’dan ayrılma ihtimali giderek artıyor.

Rapor, Academy Securities’e bağlı 10 emekli amiralle generalden oluşan Jeopolitik İstihbarat Grubu’nun 6 aylık çalışması sonucunda, emekli general James ‘Spider’ Marks ile eski askeri istihbarat subayı Rachel Washburn tarafından kaleme alındı.

Çok zengin askeri deneyimi olan ikilinin formüle ettiği raporda ”Türkiye’nin NATO müttefikliği artık garanti değil” denilirken Türkiye’nin birkaç ay içinde NATO’dan çıkma potansiyeline dikkat çekildi.

Rapor, 24 Haziran seçimleriyle AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi ve yeni sisteme geçilmesi sonrası yayımlandı.
Girişte ana fikirler şöyle sıralandı:

1) Erdoğan baskın seçimi kazandı ve iktidarını konsolide etmeyi sürdürecek.

2) Türkiye giderel laiklikten uzaklaşıyır ve Rusya ile müttefik oluyor.

3) Türkiye’nin NATO üyeliği artık garanti değil.

‘Türkiye’nin artık NATO üyesi olarak görülemeyeceği, yıl sonuna kadar NATO’dan çıkabileceğini’ belirten raporda, Türkiye’nin NATO’dan olası ayrılığının gerekçelerinden biri olarak Rusya ile artan samimi ilişkiler gösterildi.

‘Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini güçlendirmesinin NATO’nun bölgedeki önemi açısından kırmızı alarm çaldırdığını’ dile getiren rapor, Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 hava savunma sisteminin NATO ile uyumlu olmayışının, endişelerin başında geldiğini belirtti.