ABD, Pakistan'a 'güvenlik yardımı'nı askıya aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pakistan’ı 'özel izleme listesine aldığını ve ayrıca bu ülkeye güvenlik yardımının da kesildiğini duyurdu.

ABD, Pakistan'a 'güvenlik yardımı'nı askıya aldı

ABD’den Pakistan’a yönelik yaptırım açıklamaları gelmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı 1998 Uluslararası Dini Özgürlükler Yasasında yapılan çeşitli düzenlemeler çerçevesinde Pakistan’ın “izleme listesine” alındığını açıkladı.

Açıklamada, düzenlemeler kapsamında Çin, Eritre, İran, Myanmar, KDHC, Sudan, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın da “Özellikle endişe duyulan ülkeler” listesine eklendiği ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Dini özgürlüğün korunması barış, istikrar ve refah için hayati önem taşıyor” ifadeleri kullanıldı.

 

“GÜVENLİK YARDIMI” ASKIYA ALINDI

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Pakistan’a “güvenlik yardımını” askıya aldığını duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın brifinginde ABD ile Pakistan arasında son dönemde yaşanan diplomatik gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nauert, “Taliban ve Hakkani grubu gibi gruplara karşı çok emin adımlar atana kadar Pakistan’a güvenlik yardımını askıya alıyoruz.” ifadesini kullandı.

‘TARİH ABD’YE GÜVENMEMEMİZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRETTİ’ DEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD aptalca bir şekilde son 15 yılda Pakistan’a 33 milyar dolardan fazla yardım sağladı. Ancak liderlerimizin aptal olduğunu zanneden onlar, bize yalandan ve hileden başka bir şey vermedi. Çok az yardım yaparak Afganistan’da avladığımız teröristlere sığınacak liman sağladılar. Artık yok” ifadelerini kullanmıştı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Asıf da, Trump’ın ülkesine yönelik mesajıyla ilgili, “Tarih bize ABD’ye körü körüne güvenmememiz gerektiğini öğretti.” demişti.