ABD ile 'gerginlikler' bahane ticaret şahane: İşte 2017 verileri

AKP'nin Washington yönetimine yönelik 'Ey'li çıkışları söylemsel düzeyin ötesine geçmezken, Türkiye-ABD arasındaki ticari ilişkiler büyümeyi sürdürüyor.

ABD ile 'gerginlikler' bahane ticaret şahane: İşte 2017 verileri

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelişinin ilk yılında yaşanan gerilimlere rağmen Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmi, 2017’nin 11 ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak 18,7 milyar dolara ulaştı.

AKP’nin ABD’ye karşı yürüttüğü söylemlerin yüzeyselliği ve gerçekte AKP’nin ABD’ye ne derece bağımlı olduğu, ticaret hacmi verileri ile bir kez daha ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin ABD’ye ihracatı, 2017’nin 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,4 artışla 7,9 milyar dolar oldu. Bu ülkeden yapılan ithalat ise aynı dönemde yüzde 7,2 artarak 10,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İki ülkenin dış ticaret hacmi, 2017’nin 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak 18,7 milyar dolara ulaştı.

“Türkiye ile ABD arasında kapsamlı ve derinlikli ekonomik ilişkiler var”

AA’ya konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye ile ABD arasında kapsamlı ve derinlikli ekonomik ilişkiler olduğunu belirterek, “Zaman zaman siyasi-diplomatik ilişkiler ile ekonomik ilişkilerin farklı viteslerde ilerlediği görülebilir. Trump’ın başkanlığının ilk yılı, biraz böyle bir dönem oldu. Ekonomik ilişkiler, siyasi dalgalanmaların gölgesinde kaldı, iki ülke arasında vize sorunu gibi cesaret kırıcı pürüzler yaşandı.” dedi.

“Türk-Amerikan ittifakı, kısa vadeli sorunlara kurban edilmeyecek kadar önemli”

Türkiye ve ABD arasındaki canlanan ticari ilişkilere yeni boyutlar katılması gerektiğine işaret eden Yalçındağ, özellikle 2017’de neredeyse durma noktasına gelen doğrudan yatırımları canlandırmanın en büyük öncelik olması gerektiğini vurguladı.

Yalçındağ, “Amerikan şirketlerinin, bu dinamik ekonominin ortaya koyduğu fırsatları muhakkak değerlendireceğine inanıyorum. Tabii iş dünyasının önünün açılması, 2017’de yaşadığımız vize sorunu gibi, neredeyse ‘suni’ diyeceğim engellerin çıkmaması lazım. Türk-Amerikan ittifakı, kısa vadeli sorunlara kurban edilmeyecek kadar önemli.” değerlendirmesinde bulundu.